003.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО взяв участь в урочистостях з нагоди відзначення 330-ї річниці від Дня народження останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського.

Захід відбувся біля пам’ятного знаку святому Петру Калнишевському у Сумському міському Козацькому сквері, що розташований на території СумДПУ імені А. С. Макаренка.

Також до мітингу-реквієм долучилися представники обласної влади, Сумської паланки МГО «Козацтво Запорозьке», 27-ї реактивної артилерійської бригади імені кошового отамана Петра Калнишевського, педагоги, науковці, духовенство, активна громадськість.

Очільник громади зазначив, що постать Петра Калнишевського досить значуща в історії України, а його лідерство та військова майстерність викликають захоплення й дотепер: «Уродженець Сумщини був не тільки талановитим полководцем та дипломатом, а ще й мудрою та освіченою людиною. Козаки довіряли йому і визнавали своїм керівником протягом багатьох років – Петра Калнишевського обирали кошовим отаманом 10 разів поспіль. Навіть у в’язниці Петро Іванович знаходив змогу займатися благодійністю – допомагав соборам та церквам за рахунок тих коштів, які виділялися на його утримання в неволі. Ця людина – справжній вірний син України, який ніколи не здавався, йшов першим до бою, поважав і любив рідну землю, робив усе для розвитку своєї Батьківщини. Він став гідним прикладом для наслідування багатьох поколінь українців».

Під час урочистостей Олександр Лисенко нагородив за активну громадську діяльність, високі досягнення у науковій діяльності, національне виховання козацької молоді Почесною відзнакою Сумської міської ради «За майстерність» старшого викладача СумДПУ ім. А.С. Макаренка, кандидата історичних наук, радника отамана Сумського міського куреня МГО «Козацтво Запорозьке» з наукових питань В’ячеслава ОЛІЦЬКОГО, який є автором монографії, присвяченої життю та діяльності останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського, «Калнишева слава не вмре, не загине».

Окрім того, міський голова подякував голові Сумського земляцтва у Києві, голові Всеукраїнського благодійного фонду імені Петра Калнишевського Івану РІШНЯКУ, який подарував очільнику громади книгу «Петро Калнишевський та його доба. Збірник документів та матеріалів».