004.jpg

Під час «круглого столу» під головуванням керуючого справами виконкому Юлії ПАВЛИК представники міської влади спільно з перевізниками і громадськістю обговорили шляхи та перспективи розвитку транспортної сфери на території Сумської міської тергромади.

Першим розглядалося питання провадження Автоматизованої системи обліку оплати проїзду (АСООП) в комунальному транспорті КП «Електроавтотранс».

Зокрема, на огляд присутніх представники Консорціуму «Астек» (переможець конкурсу по об’єкту АСООП) представили схему автоматизації обліку оплати проїзду.

Так, голова ради Консорціуму «Астек» Анатолій ДОЛИННИЙ повідомив, що вони були одними з перших, хто почав реалізовувати електронний квиток на території України. Серед основних критеріїв ефективності функціонування системи Консорціум виділив фінансові показники перевізника до і після впровадження проєкту, облік пільговиків та ступінь задоволення пасажирів якістю і вартістю послуг.

Головний інженер ТОВ «КС-Мехатронікс» Олександр ШУСТЕРОВ детально розповів про бортове і розрахункове обладнання, що регламентоване технічними вимогами. За його словами, воно складається з бортових валідаторів, комп’ютера та квиткомата (автоматичної каси). Розраховуватись можна за допомогою безконтактної картки (транспортної картки загального призначення) або разового паперового квитка. Останній є кодованим та відповідає фіскальному законодавству, тобто розрахований на конкретний вид транспорту та вартість проїзду, не може бути валідований два рази, оскільки система здатна розпізнати повторне використання та має спеціальний шар захисної фарби що унеможливлює використання іншого, непризначеного квитка.

Впровадження даної технології, переконаний начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО, дасть змогу підвищити контроль оплати проїзду і обробки інформації, обліковувати перевезення пільгових категорій, виключити можливості підробки засобів оплати та пільгових посвідчень, обмежити можливості зловживання персоналу транспортних підприємств, зменшити витрати комунального підприємства на збір виручки, реалізувати систему гнучких тарифів, у тому числі, систему знижок, а в перспективі впровадити АСООП у приватному пасажирському транспорті.

Також учасники заходу розглянули можливості розвитку міського пасажирського транспорту на території Сумської міської територіальної громади. Зокрема, проаналізували проблемні питання сфери пасажирських перевезень та вимоги щодо проведення наступного транспортного конкурсу.