005.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час апаратної наради проконтролював виконання доручення щодо проєктів, реалізація яких можлива у співпраці з ДФРР, у рамках державно-приватного партнерства та інвестиційних проєктах.

Очільник обласного центру неодноразово акцентував увагу підлеглих на важливості підготовки проєктних заявок для участі в конкурсі, що фінансуватимуться Державним фондом регіонального розвитку або іншими донорськими організаціями чи у рамках державно-приватного партнерства.

Як повідомила в. о. директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Любов СПІВАКОВА, можливості реалізації спільних інвестиційних проєктів, зокрема із застосуванням механізмів державно-приватного партнерства, було обговорено під час зустрічі з представниками турецької компанії «KARAS COMPANY» на чолі з директором із розвитку бізнесу Хюсейном КАЯ (Hüseyin Kaya) 25 травня. Також можливості реалізації інфраструктурних проєктів, у тому числі із застосуванням механізмів державно-приватного партнерства, обговорювалися під час зустрічі 27 травня з делегацією Посольства Республіки Туреччина в Україні на чолі з Надзвичайним та повноважним послом Республіки Туреччина в Україні Ягмуром Ахметом ГЮЛЬДЕРЕ. Були обговорені проєкти з модернізації та реконструкції міських каналізаційних очисних споруд та розбудови Індустріального парку «Суми».

Крім того, з метою залучення коштів на облаштування об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури до меж ІП «Суми», у квітні у рамках відкритого конкурсу грантів Європейського Союзу для громад, які є підписантами Ініціативи Європейського Союзу «‎Мери за економічне зростання», департаментом фінансів, економіки та інвестицій підготовлено та подано концептуальну записку проєкту «Відродження промислового потенціалу міста Суми».

Посадовець зазначила, що відповідно до Керівництва з підготовки проєктних заявок конкурсу грантів Європейського Союзу для громад, які є підписантами Ініціативи Європейського Союзу «‎Мери за економічне зростання», для попереднього відбору повинні враховуватися лише концептуальні записки з оцінкою не менше 30 балів. У відповідності до оціночного листа, отриманого від Європейської Комісії 10 червня, концептуальна записка проєкту «Відродження промислового потенціалу міста Суми» набрала 34,01 бали, але не була обрана для переходу до наступного етапу процедури.

«Оскільки проєкт із облаштування об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури до меж ІП «Суми» відповідає цілям Державної стратегії регіонального розвитку та стратегії розвитку Сумської області, на його реалізацію можуть бути залучені кошти з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Однією з умов відбору проєктів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів ДФРР, є наявність затвердженої в установленому законодавством порядку проєктної документації. У зв’язку з цим є пропозиція розглянути можливість виділення коштів на розробку проєктної документації з облаштування інженерних мереж індустріального парку «Суми» з бюджету Сумської міської територіальної громади», – сказала Любов Співакова.

Начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій ШИЛОВ доповів, що його структурним підрозділом готуються до подачі проєкти реконструкції стадіону по вул. Люблінська, стадіону у школі № 25, будівництво полігону та зведення дитячого садочка поблизу «Еспланади».

«Департамент інфраструктури подав три проєкти – це нове будівництво модульної станції біля очисних споруд по вулиці Гамалія, нове будівництво зливової каналізації по вулицях Кавалерідзе, Нахімова, Дарвіна, Жуковського та Макаренка і будівництво фекальної каналізації по вулицях Нижньолепехівська, Лепехівська, Шептицького, Жуковського, Косівщинська та Нахімова. Це три об’єкти, які подали до ДФРР. За умовами вони мають бути не менше 10 млн, а деякі нам повернули на доопрацювання», – повідомив директор департаменту інфраструктури міста Олександр ЖУРБА.

Також працюють над корегуванням проєкту, який стосується облаштування колектору. Його планують подати після виправлення зауважень, які отримали від донорської організації.

Як повідомила начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, відповідним структурним підрозділом підготовлений проєкт капітального ремонту спортивного майданчика школи № 17. Уже готова проєктно-кошторисна документація – загальна вартість становить 20 млн 740 тис. гривень. Площа відповідного об’єкту – 9750 м2. На цій території планується розміщення футбольного поля та баскетбольного майданчику, поля для мініфутболу, два майданчики для волейболу, майданчик для занять легкою атлетикою. У проєкті врахована вікова складова – на ньому матимуть змогу займатися діти різного віку. Окрім того, він розрахований і для дітей маломобільних груп населення.

«Також ми взяли участь у конкурсі через Міністерство освіти і науки України «Спроможна школа», де визначено проєкти шести закладів освіти – це монтаж системи пожежної сигналізації у чотирьох закладах, спортивний майданчик у гімназії № 1 та харчоблок у школі № 30. Це шість готових заявок, в області нас відібрали, тепер чекаємо результатів по Міністерству», – додала керівник освітян.

У галузі охорони здоров’я у поточному році схвалення в конкурсі на фінансування отримав один проєкт, який реалізовується у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», – створення реабілітаційного відділення для дітей. Термін виконання – квітень 2021 року – грудень 2022 року, а загальна кошторисна вартість – понад 23 млн гривень.

«На наступний рік на конкурс готується п’ять проєктів. Три – по центральній міській клінічній лікарні: реконструкція території з облаштуванням зони реабілітації хворих (обсяг фінансування – 13 млн 278 тис грн), реконструкція шостого поверху головного корпусу стаціонару (з метою збільшення площі лікувального закладу для надання медичних послуг) та проєкт капітального ремонту системи вентиляції: впровадження припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією в оперблоках у цій же лікарні (з метою створення умов повітряного середовища, сприятливих для здоров’я та самопочуття людини, що відповідають вимогам технологічного процесу, збереження устаткування та будівельних конструкцій будівлі). По дитячій лікарні готується проєкт – капітальний ремонт двоповерхової будівлі у стаціонарі з метою надання якісних та сучасних медичних послуг. Ще один проєкт, який запланований, – у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – капітальний ремонт будівель медичного закладу з утепленням стін, покрівлі, заміною покриття, заміною системи опалення», – доповіла в. о. начальника управління охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО.

Відділом транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг спільно з департаментом фінансів, економіки та інвестицій та КП «Електроавтотранс» готуються пропозиції до державної програми «Міський пасажирський транспорт». Вони стосуються проведення ремонту контактної мережі, заміни кабелів живлення та підстанції № 1. Начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО додав, що також готується проєкт мобільної підстанції.

Відділ культури підготовив проєкт, який стосується реконструкції скульптур Аристида Круазі на родинних похованнях Харитоненків. Це вже друга частина цього проєкту, наразі очікується погодження від Міністерства культури України.

Керуючий справами виконавчого комітету Юлія ПАВЛИК нагадала, що термін подання проєктів обмежений, тому необхідно максимально пришвидшити роботу з підготовки всіх документів.

Окрім того, міський голова зосередив увагу на важливості участі в проєктах у рамках державно-приватного партнерства: «Сьогодні ми готуємо проєкти, ми готові розглядати їх у рамках державно-приватного партнерства, де державу представляє Сумська міська рада, а приватний партнер – будь-яке підприємство, будь-який фонд, будь-яка фізична особа, яка має бажання бути інвестором. Був прийнятий відповідний закон, яким нам потрібно користуватися. Ми можемо отримати інвестора не тільки іноземного, а і нашого місцевого, який хоче допомогти і має можливості. Строк дії і співпраці може бути різний».

Очільник громади доручив департаменту фінансів, економіки та інвестицій опрацьовувати можливі проєкти даного напрямку та надавати свої пропозиції відповідним структурним підрозділам, щоб вони готували проєкти та займалися пошуком інвесторів для реалізації.