Надрукувати
Перегляди: 811

Заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО взяла участь в онлайн-конференції «Інтеграція програми СЕТА в систему роботи служб та організацій в громадах для покращення послуг в сфері охорони психічного здоров’я ветеранів та членів їх родин».

Зокрема, посадовець ознайомила решту учасників круглого стола з успішним досвідом інтеграції науково обґрунтованих програм в процес надання психологічної допомоги ветеранам та членам їх родин Сумської міської територіальної громади в КУ «Центр учасників бойових дій».

«Створення Центру УБД стало відповіддю на ті виклики, що виникли в суспільстві після агресії по відношенню до України. Адже міській владі не байдуже яким буде життя та доля захисників сумської громади! Тому ми беремо активну участь у вирішенні їхніх актуальних психологічних та інших проблем, сприяємо їхньому благополуччю, співпрацюємо з Центром психічного здоров'я та психосоціального супроводу НаУКМА, провідними вишами, впроваджуючи науково доведені методи та практики, задля подолання наслідків психотравмуючих подій під час війни на Сході України», – підкреслила Віра Мотречко.

Своєю чергою директор Центру учасників бойових дій Олександр МОРДВАНЮК детальніше поінформував щодо особливостей роботи установи, послуг, які там можна отримати, спрямування коштів на підтримку й позитивні результати у вирішенні психологічних та соціальних проблем їхніх підопічних.

Крім них, спікерами цього дня стали старший спеціаліст із менеджменту програм відділу програм з охорони здоров'я та соціальних перетворень USAID Тетяна РАСТРИГІНА, керівник центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА, провідний дослідник проєкту СЕТА Сергій БОГДАНОВ, тренер програми СЕТА Оксана ВАРВАРИЧ та практичний психолог КУ «Центр учасників бойових дій», консультант програми СЕТА Інна ШКАФЕНКО, які обговорили хід впровадження СЕТА в Україні для надання допомоги ветеранам (особливості впровадження, дослідження, статистика, досягнення, виклики, проблеми, сподівання, а також досвід роботи з наслідками психотравмуючих подій, умови підготовки консультантів тощо).

Модератором заходу виступив Олександр АЛІЄВ. Він зауважив, що в Україні нині нараховується близько 400 тис. учасників АТО/ООС та ще більше членів їх сімей, які є доволі активною частиною діяльності громад, а використання програми СЕТА показало ефективність щодо роботи з наслідками психотравмуючих подій, зважаючи на це, такі люди успішно інтегрувались в мирне життя та стали продуктивними для суспільства й надалі.

Загалом цей захід реалізували в рамках проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Покращення послуг у сфері охорони психічного здоров’я жертвам тортур», спільно з університетом Джона Гопкінса, Києво-Могилянською академією та Сумською міською радою.