001.jpg

Очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради наголосив на важливості дотримання містянами карантинних протиепідемічних норм з метою збереження у Сумах динаміки до зниження захворюваності на COVID-19.

Про поточний стан перебігу захворювання сумчан на коронавірус звітувала начальник управління охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО. Вона зауважила, що територія Сумської області продовжує перебувати у «жовтій» зоні епідемічної небезпеки.

«У Сумах спостерігається поступове зменшення кількості госпіталізованих хворих з COVID – 19. Так 10 травня на стаціонарному лікуванні у міських лікарнях перебувало 310 хворих, а вже за тиждень, 16 травня, госпіталізованих хворих стало на 22% менше – 240 пацієнтів. За минулий тиждень захворіло 295 сумчан, що на 21% менше, ніж попереднього тижня – 374 хворих. Серед хворих: 10 дітей та 16 медпрацівників. Кількість померлих на минулому тижні становить 14 осіб, на попередньому тижні –
18 осіб», – сказала посадовець.

У міських лікарнях на лікуванні перебуває 191 дорослий. Всього хворих – 207. Так, у КНП «Клінічна лікарня № 5» проходять лікування 124 особи, 86 пацієнтів на кисневій підтримці, вісім у відділенні інтенсивної терапії (на ШВЛ – вісім хворих); у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 26 хворих, з них 21 отримують кисень вільним потоком, один пацієнт перебуває на неінвазивній вентиляції легень; у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» – лікуються 16 хворих, з яких чотири – у відділенні інтенсивної терапії; у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» лікуються 25 хворих, у відділенні інтенсивної терапії перебувають троє пацієнтів; у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» проходять лікування 16 дітей, з усіх хворих троє – у відділенні інтенсивної терапії, дихають самостійно.

У міських лікарнях залишаються вільними 215 ліжок, для дорослих хворих на COVID-19, з них забезпечені киснем – 192. Для дитячого населення лишаються вільними 59 ліжок, всі вони забезпечені киснем.

«Для збереження позитивної тенденції з COVID-19 у Сумах всім нам необхідно і надалі дотримуватись протиепідемічних заходів. Я б хотів, щоб всі зрозуміли, що ця тенденція – це результат спільних зусиль містян виконання всіх карантинних норм під час «червоної» зони. Сьогодні МОЗ України і також всі санітарні лікарі кажуть, що маски потрібно носити, тому не варто нехтувати цим правилом. Я постійно спілкуюсь з головами інших обласних центрів, і всі вони, особливо очільники міст західної Україна, де була дуже складна ситуація, кажуть, що носіння масок обов'язкове», – зауважив Олександр Лисенко.

Наразі коронавірусну хворобу виявлено у 13% мешканців міста – це 34425 осіб. Серед них 96 % (33050) дорослих та 4% (1375) дітей.

На сьогодні щеплено 757 працівників міських медичних закладів. Вакцинація містян проти коронавірусної інфекції продовжується.