0012.jpg

Цієї суботи, 22 травня, міська та обласна влада, представники громадських організацій та небайдужі сумчани зібралися, аби вшанувати Тараса Шевченка з нагоди 160-ої річниці з дня його перепоховання та покласти квіти до пам’ятника славетному Кобзарю.

Провівши короткий екскурс в життєпис видатного українця, голова обласної організації Конгресу Української інтелігенції Віктор КАЗБАН зауважив, що саме Тарас Шевченко був провідником української національної ідеї, провидцем подій сьогодення й майбуття, а найвірнішою його супутницею по життю стала Україна. Тож і нині завдання кожного українця – наслідувати мудрі настанови, відроджувати культурну спадщину, плекати патріотизм у серці.

Своєю чергою очільник міста Олександр ЛИСЕНКО наголосив, що слова Тараса «Як умру, то поховайте, мене на могилі, серед степу широкого, на Вкраїні милій,... Поховайте та вставайте, кайдани порвіте, і вражою злою кров’ю, волю окропіте...» були пророчими, позаяк 22 травня 1861 року останки українського поета перевезли з цвинтаря у Санкт-Петербурзі на Чернечу гору, у Каневі, як той і бажав. Актуальності цей меседж не втрачає й досі, переконаний Олександр Лисенко, за його словами, жити, любити й радіти людина може тільки на рідній землі.

«В Україні йде війна, і нам, як ніколи, потрібен мир, єднання та спокій, для цього бережімо принцип єдності, живімо і виконуймо свої обов’язки згідно з Заповітом Шевченка. Він боровся за рідну землю, боронімо й ми її, наслідуймо славетного Кобзаря!» – звертаючись до учасників заходу мовив посадовець.

Потому на сумчан чекав благодійний концерт «З любов’ю до Тараса» в приміщенні обласної філармонії.