Надрукувати
Перегляди: 905

Міські посадовці та правоохоронці під час робочої наради під головуванням заступника міського голови Тамари ІЩЕНКО надали ряд рекомендацій та застережень керівництву місцевих торгових мереж задля конструктивної співпраці і поліпшення ситуації з захворюваністю містян на COVID-19.

Це вже друге засідання, проведене з представниками бізнесу, основне завдання якого вберегти «жовтий» рівень епідемічної небезпеки на території Сумської міської тергромади та наблизити показники до «зеленого». Нагадаємо, попередня зустріч проводилась з рестораторами

«Усі магазини, супермаркети, великі торгові центри, які працюють у Сумах, мають забезпечувати усі необхідні для мешканців заходи, зазначені в умовах карантину, незалежно від місця розташування їхніх центральних офісів. Ми хочемо конструктивної співпраці, тож просимо діяти відповідно до чинного законодавства та в одному правовому полі», – наголосила посадовець.

Зокрема, як повідомив заступник начальника відділу превенції Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області Дмитро БОНДАРЕНКО, статистика показала, що найпоширенішим місцем порушення протиепідемічних вимог все ж стали продовольчі магазини, де було складено 60 протоколів за частиною 1 статті 44-3 КУпАП у ході перевірок співробітниками РУП публічних місць (дев’ять адмінматеріалів стосувались закладів харчування, вісім – ринків, парків, інших місць). За частиною 2 цієї ж статті до адмінвідповідальності притягнули 334 особи, які знаходились у публічному місці без засобів індивідуального захисту.

Так, начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслав КОНОНЕНКО та учасник громадського формування з охорони громадського порядку Геннадій ТЕРЕЩЕНКО закликали адміністрації маркетів, аби ті відповідально поставились до поставлених завдань: проведення інструктажу з охоронцями торгових залів щодо контролю дотримання покупцями карантинних правил, збільшення кількості персоналу (у разі потреби) задля функціонування всіх кас та недопущення скупчення людей, а також взаємодії з поліцією при виявленні порушників маскового режиму.

Слідкувати не тільки за відвідувачами супермаркетів, а й за дотриманням маскового режиму, соціальної дистанції, заходів з дезінфекції власним персоналом задля їхньої ж безпеки, просила керівників торгових мереж й головний спеціаліст управління охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО. Вона зауважила, що показники захворюваності на коронавірус щоразу змінюються і лише спільними зусиллями ланцюжок поширення даної інфекції вдасться стабілізувати.

Про дозволену кількість осіб на 10 м2 площі торгового залу, облаштування місць для використаних та продезінфікованих кошиків і теліжок, контроль за використанням масок, інформаційно-роз’яснювальну роботу серед працівників присутнім на нараді нагадав начальник Сумського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Олександр СКВАРЧА, а про базові нормативно-правові документи, яким потрібно нині слідувати – заступник начальника правового управління – начальник відділу комплексних правових завдань та аналізу Анна ПРОКОПЕНКО.

По завершенню засідання кожен з керівництва сумських супермаркетів і торгових мереж отримав відповіді на свої запитання. Серед таких були роз’яснення щодо роботи усіх кас, носіння масок дітьми, фіксація порушників карантину та співпраця з організаціями, що займаються утилізацією засобів індивідуального захисту.