003.jpg

У Сумах п’ять років тому наприкінці березня з ініціативи міського голови Олександра ЛИСЕНКА та учасників бойових дій було створено спеціалізовану комунальну установу з надання допомоги воїнам та їхнім родинам.

Міський голова повідомив, що рішення про створення такої установи було продиктоване вимогами часу і стало необхідністю: «Це рішення приймалося разом із учасниками АТО. Як кажуть наші військові, міцний фронт буде тоді, коли є міцний тил. Нам хотілося, щоб хлопці, яких ми чекаємо, поверталися і завжди розуміли, що ми можемо їм тут допомагати. Знаково, що він розміщений на території «військового містечка», поруч розташований Будинок ветеранів. В одному приміщенні учасники бойових дій можуть отримати декілька послуг – адміністративних, юридичних, медичних, реабілітаційних. Ми об’єднали ці послуги, виділили кошти, побудували – і зараз ви бачите цю установу. Уже п’ять років існує наш Центр і увесь цей час усі, хто повертаються з фронту у відпустку чи після демобілізації, можуть знайти тут другий дім, де їм допоможуть та нададуть кваліфіковані послуги».

На початку будівництва у 2015 році з бюджету було виділено 7 млн грн для ремонту приміщення, покрівлі, підвальних приміщень, утеплення фундаменту. Подібних Центрів, які підпорядковуються органам місцевого самоврядування, в Україні лише три – в Сумах, Львові та Миколаєві. Керівництво установи має багато планів та ініціатив щодо розвитку Центру, у цьому йому допомагають і міський голова, і депутатський корпус.

«Депутати дуже багато для нас зробили за ці роки. Левова частка обладнання, апаратури й іншої допомоги – це завдяки їм. Зараз ми хочемо закупити для установи діагностичне обладнання, бо, у зв’язку з пандемією, є у цьому потреба. Ми вже знаємо, що нам потрібно, будемо працювати у цьому напрямку», – зауважив директор КУ «Центр учасників бойових дій» Олександр МОРДВАНЮК.

Наразі в Центрі змінюють Положення, щоб мати змогу надавати послуги учасникам бойових дій територіальних громад Сумського району. Послуги надаватимуться за кошти тих громад, мешканці яких обслуговуватимуться в установі.

У Центрі мають змогу отримати послуги учасники бойових дій, особи з інвалідністю, члени сімей загиблих, добровольці, волонтери, військовослужбовці, які проходять службу в Сумах, ветерани, які не зареєстровані чи не проживають у Сумські громаді, але працюють на підприємствах міста.