0010.jpg

Керівникам ринків Сумської міської територіальної громади нагадали комплексний арсенал обов’язків при роботі у весняно-літній період 2021 року та карантинні обмеження.

Про вимоги чинного законодавства для здійснення торгівлі продовольчими товарами на ринках та заходи здійснення контролю, результати проведення попередніх моніторингів та проходження контролю цьогоріч, вимоги щодо проведення державного ветеринарного-санітарного контролю за якістю та безпекою продукції, в тому числі харчових продуктів тваринного та рослинного походження, та дотримання ветеринарно-санітарних правил торгівлі на ринках під час робочої наради під головуванням заступника міського голови Тамари ІЩЕНКО говорили з керівництвом змішаних та продовольчих ринків посадовці профільних структурних підрозділів та представник Сумського районного управління ГУНП в Сумській області.

«Ринок – це не тільки обличчя міста, яке завжди в центрі уваги, а й об’єкт підвищеної небезпеки, тобто місце масового скупчення людей, на території якого постійно потрібно контролювати санітарно-гігієнічний стан, – зауважила Тамара Іщенко. – Тож, кожен керівник такого підприємства має свідомо та з усією відповідальністю організувати робочу діяльність, водночас пам’ятаючи свої безпосередні обов’язки! Для цього, окрім створення усіх санітарних, технічних і протипожежних умов для здійснення процесу купівлі-продажу продовольчих та непродовольчих товарів, слід поновити резерв знань базових нормативно-правових актів у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарії, постанов щодо протидії поширення коронавірусної інфекції серед населення», – підкреслила керівник наради.

Зокрема, начальник Сумського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Олександр СКВАРЧА рекомендував директорам торговельних площ ретельніше слідкувати за дотриманням карантинних вимог. Так, лише з 1 січня по 21 березня поточного року вже складено 151 протокол за порушення протиепідемічних норм (ТОВ «Центральний ринок м. Суми» – 78, ТОВ «Курський ринок» – 26, Зарічне споживче товариство (вул. СКД) – 21, Зарічне споживче товариство (вул. Інтернаціоналістів) – 18, МП ВТП «ВМ» – вісім). Серед порушень: нехтування масковим режимом, покупцями в тому числі, недодержання режиму зберігання чистих та використаних засобів індивідуального захисту, недостатня кількість масок, відсутність деззасобів, дозволених в Україні, та використання таких невідомого походження, антисанітарний стан приміщень і їх неякісне прибирання та інше. Відповідно, ці випадки було зафіксовано та складено протоколи на суб’єктів господарювання.

Крім того, директор Сумської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Олександр КОВАЛЕНКО порадив адміністраціям ринків стежити за наявністю у торгових точках документів, що посвідчують якість та безпеку харчових продуктів (товаро-транспортна накладна або ветеринарне свідоцтво форми N 1 чи паспорт пасіки). Оператори ринку мають бути зареєстровані, реалізовувати продовольчі товари виключно за належних умов (температурний режим, товарне сусідство, розміщення у торговельних точках, а не за межами їх тощо), не допускати реалізацію продуктів харчування, заборонених до продажу на ринках, і підвищити культуру обслуговування та не допускати скарг з боку мешканців міста.

Окремо начальник відділу торгівлі, побуту та прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ звернув увагу на товарний запас, розміщений перед торговими точками (кіосками/павільйонами). Як наголосив посадовець, це заважає пересуванню споживачів. Та однією із першочергових проблемних ситуацій Олег Дубицький виділив закриття торговельних точок суб’єктами господарювання під час проведення моніторингу ринків, однак мета яких, акцентував начальник відділу, не покарати підприємця, а надати йому фахову консультацію та звернути увагу на недоліки в його роботі.

Своєю чергою начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ закликав привести до ладу прилеглі території ринків, замінити чи оновити огорожі і тимчасові споруди, переглянути та переконатись в силі договорів на вивіз та утилізацію твердих побутових відходів, та встановити урни, облаштовані для збору сміття на входах і виходах біля ринку, де такі відсутні.