0012.jpg

У Сумах міська та обласна влада спільно з громадою діють на недопущення та подолання соціального сирітства.

Про пріоритетні напрямки реалізації державної політики в питаннях захисту прав дітей, сімейні форми виховання та наставництво, сприяння міської влади та плани у цій сфері на майбутнє розповіли під час брифінгу заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, начальник управління «Служба у справах дітей» Валерія ПОДОПРИГОРА, директор Сумського міського центру соціальних служб Марія ВЕРТЕЛЬ, начальник служби у справах дітей Сумської ОДА Юрій КАЛІНОВСЬКИЙ, директор Сумського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна ШЕВЧЕНКО, патронатний вихователь Віолетта БЕРШОВА і наставник над дитиною Богдана МОСКАЛЕЦЬ.

Віра Мотречко наголосила, що з метою повного і гармонійного розвитку дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та які потребують влаштування до сімейних форм виховання, в Сумах та на території всієї міської громади діють Програми з реалізації Конвенціїї ООН про права дитини, ефективним показником виконання яких є створені п’ять дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та дев’ять прийомних сімей.

«У тандемі з державною та обласною владою, міська намагається надати кожній дитині можливість жити в безпечному та люблячому сімейному оточенні, де вона зможе реалізувати свій потенціал, водночас будучи в атмосфері щастя, любові і порозуміння. Розуміючи важливість цього питання, органи місцевого самоврядування всіляко сприяють профілактиці соціального сирітства, пріоритету сімейних форм влаштування дітей, і відповідно, матеріальному забезпеченню цих потреб. Зокрема, для цього в грудні 2020 року коштом держсубвенції та бюджету Сумської міської тергромади було придбано житловий будинок для дитячого будинку сімейного типу на загальну суму 3 млн 336 тис. гривень та реалізовано низку заходів», – повідомила посадовець.

Загалом до сімейних форм виховання влаштовано 43 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування (10 дітей – до прийомних сімей, 33 – у ДБСТ), під опікою та піклуванням перебувають 219 дітей. У 2020 році усиновлено – 10 дітей, у 2021 – поки що одна, ще відносно однієї розглядається справа в суді, щодо двох – готуються матеріали для подачі до суду, розповіла начальник управління «Служба у справах дітей» Валерія Подопригора. У цілому на обліку структурного підрозділу міськради минулоріч перебувало 105 дітей, які потрапили у складні життєві обставини, а вже станом на 1 березня поточного року – 54. Також у 2020 році перевірено умови проживання дітей у 725 сім’ях, за ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків, підготовлено та направлено до суду 15 позовних заяв щодо позбавлення батьків батьківських прав та відібрання дітей без позбавлення батьківських прав, проведено низку рейдів соціально-правового характеру «Сім’я», наради за участі сектору ювенальної превенції, патрульної поліції з питань попередження насильства, жорстокого поводження з дітьми, підготовлено ряд проєктів рішень виконавчого комітету, розглянуто інформаційні запити, звернень, заяви громадян з питань, які належать до компетенції структурного підрозділу тощо.

Щоб власне допомогти дитині на певному етапі її життя, водночас даючи шанс врятувати біологічну родину, та не вживаючи крайніх заходів (відібрання дитини), в місті функціонують сім’ї патронатних вихователів. У Сумах таких чотири, та їх кількість запрошують збільшити, підкреслила директор Сумського міського центру соціальних служб Марія Вертель. Ними можуть стати повнолітні особи, які є громадянами України, мають досвід у вихованні дітей, разом із помічником пройшли курс професійної спеціалізованої підготовки, отримавши консультації юриста, психолога і мають облаштоване житло.

Крім цього, послуга патронату фінансово забезпечується з державного бюджету. Грошове забезпечення патронатним батькам-вихователям на утримання і виховання дітей виплачується в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб) та становить 11 тис. 350 гривень, соціальна допомога на утримання і виховання дитини складає два прожиткових мінімуми (відповідно до віку дитини).

Ділячись власним трирічним досвідом, патронатний вихователь Віолетта Бершова зазначила, що вкрай важких завдань не існувало, – потрібно було навчити дитину елементарних базових вмінь і навичок життєдіяльності та адаптувати до соціуму. Однак складність полягала в емоційній витримці, та врешті результат перевищував очікування, і гордість вже за «свою» по суті дитину була того варта.

Стати авторитетним другом і порадником, добровільно та безкоштовно підтримуючи і приділяючи свій час дитині-сироті чи дитині, позбавленій батьківського піклування, яка через деякі обставини (вік, стан здоров’я, відсутність статусу) не може бути всиновлена та залишається в закладі інституційного догляду, можуть наставники (особи, віком 18 років і більше, у тому числі студенти, які пройшли курс підготовки з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя). У 2021 році таких пар (наставник і дитина) функціонує вже десять.

Та підбирає підопічного не наставник, а навпаки – дитина, за характеристиками свого майбутнього «друга». Потому наставник протягом року відвідує дитину не менше години раз на тиждень, разом із нею виконує домашнє завдання, допомагає навчитися готувати їжу, робити покупки, планувати витрати, вчить як комунікувати з оточуючими, допомагає визначитися з майбутньою професією, знайомить з процесом пошуку роботи тощо.

Наставник над дитиною Богдана Москалець розповіла, що, маючи власних дітей, прагнула дарувати турботу дітлахам, які з певних причин цього позбавлені. Серед завдань наставництва вона виділила підготовку дитини до самостійного життя шляхом її фізичного, духовного та інтелектуального розвитку, впевненості у власних силах, подолання складних ситуацій та інше.

В сукупності, за кількістю пар наставників і дітей, та за активним розвитком і популяризацією сімейних форм виховання Суми лідирують на рівні всієї Сумської області, оцінюючи професіоналізм колег, зауважила директор Сумського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Шевченко.

Аби прихисток і допомогу знаходили не тільки діти, а й їхні матері, у Сумах планують створити комунальний спеціалізований заклад – Центр соціальної підтримки дітей та сімей, повідомив начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації. Юрій Каліновський. Там, за словами посадовця, притулок та допомогу надаватимуть дітям, яких знайшли «на вулиці», та дітям і матерям, яким потрібне житло у зв’язку з сімейним насиллям чи конфліктами в родині.