0012.jpg

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-ої річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, в. о. міського голови Михайло БОНДАРЕНКО та заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО разом із представниками профільних структурних підрозділів зустрілися з сім’ями загиблих в Афганістані воїнів і ветеранами афганської війни.

В. о. міського голови Михайло Бондаренко зазначив, що підтримка сімей воїнів-інтернаціоналістів є невід’ємною частиною роботи органів місцевого самоврядування.

«Наш обов’язок не тільки вшановувати пам’ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів, а і допомагати їхнім сім’ям, які, на жаль, залишилися без підтримки. У нашому місті для цих потреб діє відповідна програма, а видатки на соціальний захист ми не зменшуємо ні за яких обставин», – сказав в. о. міського голови.

«Міський голова неодноразово зазначав, що бюджет Сумської територіальної громади є соціально орієнтованим, адже найбільшу частку складають саме програми соціальної підтримки. Я розумію, що ми не можемо одномоментно вирішити усі проблеми ваших сімей, але нам хотілося б зробити якомога більше, щоб ви відчували себе захищеними та знали, що маєте підтримку та опору в обличчі міської влади», – зазначила профільний заступник міського голови.

У рамках зустрічі заступник директора департаменту соціального захисту населення Алла КОТЛЯР надала інформацію про проведену роботу з учасниками бойових дій на території інших держав та сім’ями загиблих в Афганістані воїнів, яких у Сумській міській територіальній громаді мешкає 963 особи. Вона зазначила, що для їх соціальної підтримки в 2020 році з бюджету Сумської громади 13 сім’ям загиблих в Афганістані надано додатково до пільги з державного бюджету знижку в 50% на оплату житлово-комунальних послуг на 92 тис. гривень. На 2021 рік для цих потреб передбачено 114,6 тис. гривень. Шість осіб з інвалідністю І групи та 15 членів сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів отримують щомісячну допомогу на суму 332,4 тис. гривень. Також 16 членам сімей загиблих до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав надана матеріальна допомога в розмірі 1000 гривень.

Окрім того, надаються пільги громадській організації «Сумська спілка ветеранів та інвалідів війни в Афганістані» по оплаті за користування комунальними послугами, забезпечено безплатним харчуванням дітей в дошкільних та навчальних закладах, дітей забезпечують новорічними подарунками та безоплатними путівниками до позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Директор КУ «Центр учасників бойових дій» Олександр МОРДВАНЮК запросив усіх присутніх відвідати установу та скористатися послугами, які надаються в ній. Він зазначив, що в Центрі можна отримати послуги з фізіотерапії, юридичну консультацію, а також у приміщенні установи діє підрозділ управління «Центр надання адміністративних послуг у місті Суми».

Представник відділу у Сумській області Міністерства у справах ветеранів Сергій СТОРОЖЕНКО повідомив, що представники сімей загиблих воїнів-інтернаціоналістів, ветерани Афганістану можуть звертатися за допомогою до працівників відділу, яких уже троє в області.

Голова міської організації УСВА Володимир РИКУН, зазначив, що співпраця з міською владою є важливою та необхідною, тому такі зустрічі є надзвичайно цінними.

На завершення зустрічі в. о. міського голови Михайло Бондаренко та заступник міського голови Віра Мотречко поспілкувалися з присутніми та зафіксували їхні звернення і пропозиції.