0010.jpg

Перший заступник міського голови Михайло БОНДАРЕНКО оглянув нове обладнання КУ «Центр учасників бойових дій», якому за два місяці виповнюється п’ять років із часу створення.

Одне з останніх придбань – вихрова ванна для ніг вартістю 50 тис. грн., яку закупили за кошти бюджету громади, передбачені на виконання депутатами виборчих програм та доручень виборців. Прийняття вихрової ванни стимулює мікроциркулярні процеси у шкірі, поліпшує кровообіг, підвищує функціональну активність суглобів, має знеболюючу дію. Призначається така ванна при синдромі «холодних ніг», захворюваннях суглобів, а також для реабілітації після перенесених травм.

У 2020 році в КУ «Центр учасників бойових дій» завдяки коштам, передбаченим для виконання депутатських повноважень та доручень виборців з’явився також портативний багатофункціональний фізіотерапевтичний апарат «Радіус» вартістю 40 тис. гривень. Він призначений для лікування різних захворювань методом електротерапії струмами низької і середньої частоти. Апарат використовується для усунення або послаблення больового синдрому, розсмоктування запальних інфільтратів, покращення крово- та лімфотоку.

Коштом Сумської міської територіальної громади минулоріч для установи також придбали спеціальний автомобіль, яким уже скористались учасник бойових дій на візку та рідні загиблих захисників України.

Загалом у 2020 році КУ «Центр учасників бойових дій» надав 1464 сумчанам 14272 послуги.

Михайло Бондаренко, зауважив, що, маючи досвід служби в АТО, він знає, наскільки важливо, аби, по поверненню до мирного життя, бійці отримували фахову допомогу в подоланні та мінімізації наслідків складних життєвих обставин, реалізації соціальних, медичних, психологічних заходів відновлювального характеру, як це відбувається в КУ «Центр учасників бойових дій».

«Значну увагу ми приділяємо галузі соціального захисту населення. І, звичайно ж, допомозі нашим воїнам та їхнім сім’ям, добровольцям і волонтерам. Для міської влади важливо те, щоб у нашому місті учасники бойових дій та члени їхніх сімей могли отримати якомога більше послуг. Адже необхідно дбати і про фізичну та психологічну реабілітацію, повернення до активного повноцінного життя в суспільстві. Дякую депутатам, які не забувають про цю установу та допомагають їй розвиватися, – зазначив перший заступник міського голови. – На жаль, війна за нашу незалежність продовжується. І ми розуміємо усю важливість існування Центру учасників бойових дій, тому впевнено можу зазначити, що позиція міського голови та міської влади у цьому питанні однозначна – необхідно якомога більше підтримувати ініціативи та програми, спрямовані на посилення соціального захисту цих категорій жителів громади».

Директор КУ «Центр учасників бойових дій» Олександр МОРДВАНЮК повідомив, що наразі в установі зареєстровано 2048 мешканців громади. Серед підопічних Центру –  учасники бойових дій, учасники АТО/ООС, Революції Гідності, члени сімей загиблих, добровольці, волонтери та члени їх родин. У переліку послуг, які вони можуть отримати, соціальна підтримка, психологічна допомога (групова, індивідуальна), юридичне консультування, амбулаторне консультування лікарів (терапевт, невролог, фізіотерапевт, психотерапевт), а також лікувально-оздоровчі процедури: бальнеологія (ванна підводного витяжіння хребта, гідромасажна ванна, ванна з хвоєю та бішофітом), електролікування (апарат Д’Арсонвалізації, апарат м’язевої стимуляції BTL-4000smart, апарат ультразвукової терапії, апарат пресотерапії, апарат синглетно-кисневої терапії, апарат «Радіус», апарат магнітотерапії), оздоровчий масаж.

На базі комунальної установи працює зала лікувальної фізкультури (17 новітніх тренажерів, дошка Євмінова, тренажер «Правило», боксерські груші, гантелі, фітболи та інше), є куточок психологічного розвантаження, дитяча кімната, в наявності засоби малої реабілітації.

«Завдяки допомозі міської влади ми реагуємо на запити учасників бойових дій, про які вони повідомляють. Наразі вдалось забезпечити практично повний комплекс соціальних послуг, і тепер маємо намір розвиватись у напрямку якості їх надання, а також запроваджувати нові форми і методи надання лікувально-реабілітаційних процедур», – сказав директор КУ «Центр учасників бойових дій» Олександр МОРДВАНЮК.

За його словами, нинішній рік колектив установи назвав роком діагностики і вже має домовленість із деякими міськими обранцями щодо спрямування депутатських коштів на придбання найпростіших діагностичних приладів. Під час візиту до установи першого заступника міського голови з ним обговорили питання продовження робіт із влаштування в Центрі ліфта та створення у підвалі будівлі приміщення просторого психологічного розвантаження.