003.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради повідомив, що міська влада застосує всі можливі рушії для якнайшвидшого переведення роботи міської ПЛР-лабораторії з тестового режиму в робочий.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО розповіла, що документи на реєстрацію лабораторії подані до органу стандартизації, метрології та сертифікації, але рішення щодо ліцензування поки що немає.

З огляду на ситуацію, міський голова доручив управлінню охорони здоров’я якнайшвидше вирішити питання переведення роботи міської ПЛР-лабораторії з тестового режиму в робочий і пообіцяв зі свого боку також всіляко сприяти вирішенню питання. Олександр Лисенко наголосив на тому, що такої установи потребують не лише місто, а й область, адже наразі подібні дослідження проводить головним чином лише ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України».

«Як це так: вклали такі кошти у її створення, а запустити на повну потужність не можемо. Якщо йде затримка від державного органу, давайте звертатись до голови обласної державної адміністрації, і він швидко відреагує на цю ситуацію. Нам сьогодні в місті та області потрібна ще одна ПЛР-лабораторія, адже ми можемо обстежувати не лише сумчан», – сказав Олександр Лисенко.

Наталія Кіпенко повідомила, що, за прогнозами, впродовж січня–лютого відбудеться підвищення захворюваності COVID-19, а також очікується сезонне підвищення захворюваності на ГРВІ та грип. Нині, повідомила посадовиця попри зменшення нових випадків інфікування, ситуація з захворюваністю на COVID-19 залишається напруженою, зокрема в частині госпіталізації та смертності. Минулого тижня кількість нових випадків недуги, що фіксували щодня, коливалась від 36 до 211.

За останню добу хворобу виявили у 66 сумчан. Одужали – 123 особи. Загалом минулого тижня хворобу підтвердили у 630 містян (на 22% менше ніж попереднього тижня), одужало – 772, померло – п’ятеро хворих – найбільше летальних випадків, як і раніше, припало на людей пенсійного.

Наразі в Сумах продовжують хворіти 2068 осіб. Стаціонарне лікування у підпорядкованих управлінню охорони здоров’я закладах проходять 160 пацієнтів: у КНП «Клінічна лікарня № 5» – 114 осіб (28 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, восьмеро – у відділенні інтенсивної терапії, один хворий підключений до апарату ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 30 хворих (всі отримують кисень вільним потоком), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 16 дітей (одна дитина з підтвердженим діагнозом перебуває у відділенні інтенсивної терапії, кисню не потребує). У міських медичних закладах вільним залишається 61 ліжко для дорослих (всі забезпечене киснем) і 95 для дітей (65 забезпечені киснем). Ще 29 містян лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (25 перебувають на кисневій підтримці, четверо – у відділенні інтенсивної терапії, двоє підключені до апаратів ШВЛ), 35 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (30 перебувають на кисневій підтримці, троє – у відділенні інтенсивної терапії).

За час пандемії захворіли ПЛР-тестуванням хворобу підтверджено у 20823 сумчан (у 20008 дорослих і 815 дітей), 18539 уже одужали.

На «гарячу лінію» з підтримки хворих на COVID-19, яка працює з 13 жовтня, минулого тижня надійшло найменше менше – 18 (загалом 718).

Заступник начальника управління охорони здоров’я нагадала, що з 8 січня в Україні діють посилені карантинні обмеження, що триватимуть по 24 січня, – часу, за який мине інкубаційний період у тих, хто міг інфікуватись під час новорічно-рідзвяних свят. Наталія Кіпенко та Олександр Лисенко закликали сумчан дотримуватись вимог локдауну. Самосвідомість і самоорганізація – головні чинники, що допоможуть запобігти поширенню коронавірусної інфекції, – вкотре наголосив очільник міста.