0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради наголосив на усвідомленому ставленні до карантинних обмежень, що дає змогу досягти зниження захворюваності на COVID-19.

Начальник відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО повідомила, що ситуація з захворюваністю на COVID-19 у Сумах останнім часом дещо стабілізувалась. Також спостерігається зменшення частки сумчан серед хворих області: жителі обласного центру нині складають 49,5%.

Це посадовиця пов’язала насамперед із підвищенням самосвідомості та відповідальності сумчан.

За останню добу недугу підтвердили у 168 містян. Одужали – п’ятеро осіб. Загалом минулого тижня хворобу виявили у 866 містян (на 30% менше ніж попереднього тижня), померло – 11 хворих, одужало – 3777.

На «гарячу лінію» з підтримки хворих на COVID-19, яка працює з 13 жовтня, надійшло за тиждень 37 звернень (загалом 656). Найчастіше сумчани порушували питання проведення обстеження, укладання декларацій, запису до лікарів тощо.

Наразі в Сумах продовжують хворіти 4838 осіб. Стаціонарне лікування проходять: у КНП «Клінічна лікарня № 5» – 123 особи (58 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, восьмеро – у відділенні інтенсивної терапії, один хворий підключений до апарату ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 30 хворих (25 отримують кисень вільним потоком), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 21 дитина (п’ятеро мають підтверджений діагноз, п'ятеро поміщені до відділення інтенсивної терапії, всі дихають самостійно). У міських медичних закладах вільними залишаються 25 ліжок для дорослих (31 забезпечене киснем) і 94 для дітей (60 забезпечені киснем).

Ще 36 містян лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (32 – на кисневій підтримці, четверо – у відділенні інтенсивної терапії, один – на неінвазивній вентиляції легень), 26 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (20 – на кисневій підтримці, троє – у відділенні інтенсивної терапії).

За час пандемії захворіли 6,7% сумчан. ПЛР-тестуванням хворобу підтверджено у 17820 сумчан (у 17162 дорослих і 658 дітей), 71,8% хворих уже одужали (12798), для 1% (184) хвороба завершилась летально.

Посадовиця вкотре наголосила на тому, що COVID-19 – хвороба соціальна поведінкова, тому закликала надалі дотримуватись усіх протиепідемічних заходів. Міський голова Олександр Лисенко її підтримав і доручив відділу охорони здоров’я та департаменту комунікацій та інформаційної політики надалі продовжувати інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо запобігання поширенню COVID-19.