005.jpg

Начальник відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради при міському голові Олександрові ЛИСЕНКУ повідомила, що в Сумах ситуація з захворюваністю на COVID-19 напружена, але контрольована.

Посадовиця поінформувала про те, що з хворобою вже стикнулись 5,8% сумчан. Вірус, зауважила вона, за клінічним перебігом і ураженням людського організму дуже відрізняється від інших вірусів. В окремих випадках недуга протікає безсимптомно, проте часто розвивається пневмонія та дихальна недостатність. Вражаються також інші системи, наприклад, серцево-судинна. Стан після перенесеного COVID-19 отримав назву «постковідний синдром». Він характеризується тривалим нездужанням, головним болем, загальною втомою, болем у суглобах і м’язах, проблемами з зором, задишкою, сухим кашлем, втратою нюху та смаку, болем у грудях, порушенням пам’яті, зменшенням уваги та здатності до мислення. Такі наслідки коронавірусу діагностуються у 60–80% тих, хто перехворів. Постковідний синдром може зберігатись протягом місяця.

Останньої доби в місті зафіксовано 299 нових випадків COVID-19, два летальних. Разом із тим, 124 хворих одужали.

Загалом минулого тижня хворобу підтвердили у 2661 жителя обласного центру (на 19,1% більше ніж тиждень тому). Померло 24 особи, одужало 765.

Наразі в Сумах продовжують хворіти 9956 осіб. Стаціонарне лікування проходять: у КНП «Клінічна лікарня № 5» – 110 осіб (20 хворих перебувають на кисневій підтримці, четверо – у відділенні інтенсивної терапії, двоє підключені до апарату ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 32 хворих (26 отримують кисень вільним потоком), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 22 (шестеро мають підтверджений діагноз, троє поміщені до відділення інтенсивної терапії, один хворий отримує кисень вільним потоком). У міських медичних закладах вільними залишаються 63 ліжка для дорослих (усі забезпечені киснем) і 93 для дітей (59 забезпечені киснем). Ще 32 містян лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (двоє – на кисневій підтримці, двоє – у відділенні інтенсивної терапії), 21 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (15 – на кисневій підтримці, один – у віддділенні інтенсивної терапії).

З початку проведення ПЛР-тестування COVID-19 підтверджено у 15716 сумчан (у 15179 дорослих і 537 дітей), 35,6% хворих уже одужали, для 1% хвороба завершилась смертю.

На «гарячу лінію» з підтримки хворих на COVID-19, яка працює з 13 жовтня, надійшло 578 звернень. Найчастіше сумчан цікавили питання обстеження, укладання декларацій, уточнення щодо запису на прийом, лікування та госпіталізації.