003.jpg

Приватні нотаріуси, адвокати та інші особи, яких віднесено до категорії осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю, відповідно до норм Податкового кодексу України зобов’язані відзвітувати про доходи, отримані у 2015 році.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, регулюється статтею 178 Податкового кодексу.

Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності.

Громадянин, який здійснював такий вид діяльності у 2015 році і не був зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності, повинен включити суму отриманих доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного 2015 року.Крім того, він має самостійно нарахувати та сплатити до бюджету податок. Податкові зобов’язання визначаються не тільки з податку на доходи фізичних осіб, а також і з військового збору.

Податкову декларацію про майновий стан та всі доходи, з джерел їх походження в Україні та за її межами, інші доходи, в тому числі відомості про рухоме та нерухоме майно, отримані у 2015 році, платники, які провадять незалежну професійну діяльність, подають до територіальних органів ДФС до кінця квітня 2016 року, нагадують у ДПІ у м. Сумах..

У випадку виникнення питань щодо декларування незалежної професійної діяльності, можна звертатись до Центру обслуговування платників ДПІ у м. Сумах (Покровська площа, 2) або телефонувати за номером: (0542)70-17-15.

Нагадаємо, незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більше, ніж чотирьох фізичних осіб.