002.jpg

Представники депутатського корпусу та структурних підрозділів міської ради долучилися до засідання за «круглим столом» на тему «Облаштування елементами доступності адміністративних будівель, комунальних закладів та об'єктів інфраструктури м. Суми».

Організували такий у онлайн-форматі ГО «Бюро правничих комунікацій». До обговорення запросили депутатів міської ради, аби поділитись із народними обранцями найболючішими проблемами, пов'язаними з доступністю міста для маломобільних груп громадян.

За словами менеджерки проєкту «Залучення маломобільних груп громадян до адвокації у сфері доступності м. Суми» Марини ЄЖКУН, у такий спосіб громадськість сподівається привернути увагу депутатського корпусу до проблем доступності у місті: «Запрошені депутати входять до складу профільних комісій, а тому вироблені в процесі обговорення тези сприятимуть глибшому розумінню проблематики та стимулюватимуть до прийняття відповідних рішень депутатами», - зазначила Марина Єжкун.

Координаторка ГО «Бюро правничих комунікацій» Дарія САССА акцентувала увагу на одному з першочергових питань доступності для людей з порушеннями зору - обладнання світлофорних груп на перехрестях звуковими сповіщувачами. Нині у Сумах вже «озвучені» 4 перехрестя, але потреба у продовженні облаштування таких світлофорів залишається актуальною. Наразі першочерговим є озвучення світлофорів на перехрестях по вул. Набережна р. Стрілка – м-н Незалежності та перехрестя вул. Леваневського - вул. Троїцька. Неподалік розташовані Сумська обласна лікарня, МСЕК, адміністративні будівлі, інші установи, куди регулярно звертаються люди з інвалідністю, а самі перехрестя є широкими, і без відповідного звукового супроводу їх важко подолати.

«Озвучені світлофори потрібні не тільки для осіб з порушенням зору. Вони дозволили би і людям літнього віку, особам з інвалідністю, дітям зручно та безпечно переходити дорогу. Це буде універсальне рішення для всіх», - впевнена Дарія Сасса.

Ще одна проблема - безпечні дороги та переходи. Голова ГО «Рука допомоги» Олег ГАБ звернув увагу, що за новими ДБН, вулиці, де відбуваються капітальні ремонти, мають бути обладнанні елементи доступності, звуковими світлофорами, тактильною плиткою, відповідною висотою бордюрного каменю, аби вони були доступними для усіх містян. Олег Габ запропонував депутатам заслуховувати керівників управлінь та підприємств, які опікуються будівництвом, а також запрошувати на ці зустрічі представників міського комітету доступності - осіб з інвалідністю.

Вікторія ЛИТВИНЕНКО, заступниця начальника департаменту соціального захисту населення, розповіла, що в місті поки немає комплексної програми доступності, але питання цієї сфери включені до інших програм. Вона порадила також до планування ініціатив громадськістю залучати міський комітет доступності.

Депутатка Сумської міської ради Оксана КУБРАК запропонувала узагальнити усі пропозиції, озвучені під час «круглого столу», та звернутися до депутатів задля спільного вирішення проблемних питань, пов'язаних із доступністю.

Нагадаємо, захід відбувся у рамках проєкту «Залучення маломобільних груп громадян до адвокації у сфері доступності м. Суми», який реалізує ГО «Бюро правничих комунікацій» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.