004.jpg

Кожен роботодавець має знати, що відповідно до вимог чинного законодавства, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують працю найманих робітників і при цьому офіційно не оформлюють трудові відносини, мають сплатити чималий штраф.

У випадку виявлення факту виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, фахівці контролюючого органу мають право застосувати штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожний зафіксований випадок (тобто 36,5 тис. грн.), – повідомляють в Державній податковій інспекції у м. Сумах.

Окрім зазначеної суми штрафу, на керівника фірми, підприємства чи підприємця очікує адміністративний штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів громадян (що становить від 8,5 до 17 тис. грн.).

Крім того, роботодавцям слід врахувати, що трудові відносини з громадянами, які проходять стажування, повинні бути оформлені офіційно. Іншими словами, у перший день стажування з працівником необхідно укласти трудовий договір, видати відповідний наказ чи розпорядження, зробити запис у трудовій книжці і повідомити про це територіальний орган ДФС за місцем реєстрації заявою довільної форми. Ці умови є обов’язковими для виконання працедавцем, щоб контролюючі органи не мали підстав для застосування штрафних санкцій.

Слід знати, що посилення відповідальності роботодавців за використання нелегальної праці передбачено змінами до Кодексу законів про працю.