003.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час апаратної наради наголосив на важливості продовження проведення серед жителів Сумської міської ОТГ інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо протидії COVID-19.

Очільник міста зазначив, що ця робота є важливим чинником у боротьбі з хворобою і дає гарні результати. Про це свідчить підвищення самосвідомості громадян, яке сумчани продемонстрували, зокрема, під час святкування Великодня.

А відтак, Олександр Лисенко доручив в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олені ЧУМАЧЕНКО продовжити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи.

Посадовиця повідомила, що в Сумській міській ОТГ зареєстровано вісім випадків захворювання на COVID-19. Всі хворі – це дорослі. Четверо хворих були госпіталізовані до КНП «Сумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім. З. Красовицького», четверо лікувались амбулаторно. П’ятеро хворих уже одужали, решта ще лікуються вдома.

Особи, які контактували з хворими, а таких 14, перебувають під наглядом лікарів первинної ланки. Також є п’ять підозр на коронавірус (двоє осіб перебувають у стаціонарі, решта – вдома). За шістьма особами, які з ними контактували, наглядають медики первинної ланки.

Начальник «Служби 15-80» Валерій МАРЮХНА розповів, що в останні три дні, 18, 19 та 20 квітня, зареєструвались 30 осіб, котрі повернулись із-за кордону. Із 1403 сумчан, які по прибуттю з-за кордону перебували на самоізоляції, у 1103 термін спостереження закінчився.

Щодо підготовки медичних закладів до можливого ускладнення ситуації, Олена Чумаченко розповіла, що ремонт системи киснепроводу у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» завершили. У КНП «Клінічна лікарня № 4», КНП «Клінічна лікарня № 5», КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» роботи тривають. Також коштом громади у цих медичних закладах проводять ремонти приміщень з метою пристосування їх для можливого прийому хворих на коронавірус.

Щодо семи апаратів апаратів штучної вентиляції легень, які перебували в неробочому стані, їх ремонт, за словами в. о. начальникка відділу охорони здоров’я, мають завершити до 30 квітня. Разом із тим, минулого тижня Благодійний фонд «Бізнес-місту» передав КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» три нові апарати.

Міський голова доручив посадовцям надалі тісно співпрацювати з благодійниками, узгоджуючи, зокрема, придбання лікарських засобів, аби не було дублювання.

Водночас відділу охорони здоров’я очільник обласного центру наказав проінвентаризувати наявний у медзакладах автотранспорт.