006.jpg

Сумчанам нагадують про важливість дотримання правил карантинного режиму та відповідальність за їх порушення.

Окрім основних нововведень, які стосуються кожного громадянина країни, додаткові заходи мають право впроваджувати й органи місцевого самоврядування, – на цьому наголосив начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО.

Складати протоколи можуть не тільки працівники правоохоронних органів, а й інші уповноважені місцевою владою особи. У Сумах такими визначено 26 посадовців з різних структурних підрозділів, – відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, управління «Інспекція з благоустрою м. Суми», відділу охорони здоров'я, відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення та відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи.

«3 квітня міською радою було прийнято рішення № 6688 «Про комплексні заходи захисту населення на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади під час карантину, спалахів та епідемії хвороби, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19). В даному рішенні були акумульовані всі обмеження, прийняті раніше виконавчим комітетом. Тому, якщо протокол за порушення дотримання правил карантину складатиме уповноважена особа вона має посилатись саме на дане рішення міської ради», – зауважив посадовець.

За останню добу в Сумах склали два адміністративних протоколи за порушення правил карантинного режиму, а за весь період карантинних заходів загалом в області – 146.

За повідомленням головного спеціаліста по роботі зі зверненнями громадян та юридичних осіб Зарічного районного суду м Суми Юлії ПОПОВИЧ, на кінець дня 9 квітня в провадження суддів Зарічного районного суду  надійшло 29 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за вказаною статтею, з них розглянуто 22.

«З цього числа осіб на дев'ять правопорушників накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 17 тис. грн, також їм доведеться сплатити і судовий збір в розмірі 420 грн. 40 копійок. Вісім правопорушників притягнуті до відповідальності у зв'язку з перебуванням їх в громадських місцях без засобів індивідуального захисту та перебування на вулиці без документів. Одна особа притягнута за те, що нею не було припинено роботу магазинів електротоварів в період запровадженого карантину», – зауважила Юлія Попович.

Також, за її словами, 11 справ закрито у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, здебільшого протоколи були складені на осіб, які не здійснювали вказану у протоколах діяльність, являлись лише найманими працівниками, тобто такі особи не були суб'єктами правопорушення.

Дві справи закрито через малозначність, у цьому випадку суд обмежився усним зауваженням.

Розгляд справ відбувався з урахуванням конкретних обставин справи та особи правопорушника.