002.jpg

Члени виконавчого комітету затвердили Порядок здійснення контролю та моніторингу щодо осіб, які перебувають на самоізоляції під час карантину, спалахів та епідемії хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19.

Заходи, передбачені Порядком, застосовуватимуться до осіб, які підлягають самоізоляції, а саме до тих, хто прибув до населених пунктів Сумської міської ОТГ з інших країн чи з інших населених пунктів України, та тих осіб, які мали контакт із хворими на коронавірусну інфекцію.

Згідно з затвердженим Порядком, особи, яка підлягають самоізоляції, зобов’язані невідкладно зателефонувати або через мережу Інтернет повідомити лікарів, з якими укладено декларації, відділ «Служба 15-80» або відділ охорони здоров’я про обставини за якими їм потрібно пройти самоізоляцію.

При цьому вони повинні зазначити свої прізвище, ім’я, по батькові, громадянство, адресу перебування, контактний телефон, дату народження, дату перетину державного кордону України, та дату прибуття до населених пунктів Сумської міської ОТГ з інших країн чи інших населених пунктів України.

Потому самоізольовані особи мають надати згоду на проведення протиепідемічних або профілактичних заходів шляхом заповнення та підписання бланку «Інформованої згоди особи на проведення протиепідемічних та/або профілактичних заходів» у двох примірниках.

Заповнений бланк буде спрямовано до відділу охорони здоров’я або лікувального закладу, де укладено декларації самоізольованих осіб.

З моменту заповнення і підписання бланку Інформованої згоди громадяни знаходитимуться на самоізоляції потягом 14 днів або у відповідності рекомендацій лікарів.

У разі, якщо особа, яка підлягає самоізоляції, відмовляється від надання Інформованої згоди та самоізоляції, а також двічі порушує режим самоізоляції, відповідно до Постанови КМУ № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» із змінами та доповненнями, її направлять до обсерватора.

Самоізольовані особи зобов’язані постійно знаходитися та не залишати приміщення, яке вони визначили для знаходження під час самоізоляції, за виключенням випадків, передбачених законодавством України. Вони повинні постійно мати при собі мобільний телефон, відповідати на дзвінки сімейного лікаря, відділу охорони здоров’я, органу поліції та надавати за телефоном пояснення з приводу знаходження на самоізоляції.

Окрім того, самоізольовані особи зобов'язані виконувати рекомендації лікарів стосовно свого стану здоров’я під час самоізоляції та щоденно повідомляти про стан свого здоров’я лікаря, з яким укладено декларацію, утримуватися від контакту з іншими та мінімізувати контакт з особами, з якими спільно проживають, а також дотримуватися медико-санітарних, санітарно-гігієнічних, карантинних, організаційних правил, заходів та рекомендацій з інфекційного контролю.

Тим особам, які заявили про неможливість забезпечення піклування про них у період самоізоляції іншими особами, дозволяється відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж два кілометри від місця самоізоляції.

За умови використання засобів індивідуального захисту, їм також дозволяється двічі на день вигулювати домашніх тварин.

З метою отримання актуальної інформації щодо карантину, самоізольованим особам рекомендується підключитися до авторизованих Telegram-каналів МОЗ та Сумської ОДА . Також, детальна інформація розміщена у тематичному розділі на Інформаційному порталі міської ради. 

Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюватимуть працівники Нацполіції та Нацгвардії, працівники державних установ МОЗ епідеміологічного профілю, уповноважені посадові особи відділу охорони здоров’я.

Уповноважені особи у визначеному законодавством порядку, притягуватимуть винних осіб до кримінальної або адміністративної відповідальності (за статтею 44-3 КУ про адміністративні правопорушення).

Порядок здійснення контролю та моніторингу щодо осіб, які перебувають на самоізоляції під час карантину, є обов’язковим для виконання всіма юридичними та фізичними особами, які перебувають, розташовані, знаходяться чи здійснюють свою діяльність на території міської ОТГ.