001.jpg

Сумчани старше 60 років із понеділка, 6 квітня, зобов’язані бути вдома та відкласти дачні роботи.

Кабінет Міністрів України 2 квітня вніс відповідні зміни до Постанови № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Міська рада 3 квітня прийняла рішення № 6688-МР «Про комплексні заходи захисту населення на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади під час карантину, спалахів та епідемії хвороби, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19».

З 6 квітня суворі обмеження щодо пересування громадян діють на території всієї України та Сумської міської ОТГ зокрема та регламентуються відповідними правовими актами, прийнятими на державному рівні та органами місцевого самоврядування. Жорсткі карантинні заходи мають зупинити темпи масового розповсюдження коронавірусної інфекції та запобігти одночасному захворюванню людей старшого віку, які потрапляють у першу групу ризику через вік та наявні хронічні захворювання, що ускладнюють перебіг хвороби та призводять до летальних випадків.

Відтепер люди старше 60 років зобов’язані перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами – крім тих, з якими вони спільно проживають. Людям, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Ці люди мають дотримуватися масочного режиму.

У Сумській міській ОТГ наразі запроваджено обмеження руху громадського транспорту, який виконує спецрейси з перевезення працівників працюючих підприємств. 6 квітня міська комісія ТЕБ та НС розгляне питання вимушеного переходу на режим виконання спецрейсів і приватних перевізників. Буде створено реєстр організацій та осіб, які матимуть право користуватися комунальним та приватним транспортом у режимі спецрейсів. Готується відповідне рішення виконавчого комітету. А відтак припиняється вільне пересування транспортом непрацюючих осіб.

На численні питання містян щодо можливостей та умов виїздів на дачі, відповідь єдина – поїздки на дачі відновляться після карантину.

Лікарі звертаються до літніх людей з проханням з розумінням поставитися до надзвичайної ситуації. Виїзд на дачу з подальшим перебуванням там, де немає належного зв’язку, утруднений під’їзд та відсутній лікарський нагляд додає ризиків, та підвищує рівень небезпеки для здоров’я та життя.