004.jpg

Ситуація щодо коронавірусної інфекції в Сумах контрольована, проведені усі необхідні заходи у відповідності до затверджених настанов.

У літнього жителя міста, який нещодавно повернувся з Італії, не виявили коронавірусну інфекцію нового типу.

Результати досліджень, які провели місцеві фахівці, підтвердили і в Києві. Нагадаємо, 73-річний чоловік потрапив до обласної інфекційної лікарні 9 березня. З’ясувалося, що він нещодавно прилетів з Італії, де три місяці гостював у своєї доньки.

Разом із тим в Україні зафіксовано два нові випадки коронавірусної інфекції – у жінки пенсійного віку з Житомирської області та чоловіка з Чернівецької області, дружина якого повернулась з Італії протягом останніх 14 днів. Дослідження проводила вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров'я. Пацієнти ізольовані, їм надається симптоматичне лікування, проводиться робота з контактними особами, вони перебувають під наглядом медиків. Раніше в Україні був зафіксований 1 випадок коронавірусу COVID-19 – у чоловіка в Чернівцях. Наразі його стан задовільний.

У Сумах у лікувально-профілактичних закладах міста з медичними працівниками проведені навчання з питань реагування на виявлення підозри або хворого на COVID-19, дотримання вимог протиепідемічного режиму, біологічної безпеки та біологічного захисту при виявленні особи, що відповідає визначенню випадку коронавірусної інфекції.

Відділом охорони здоров’я затверджені накази «Про забезпечення проведення заходів з запобігання розповсюдження коронавірусом 2019-nCov серед населення м. Суми» та «Про переведення закладів охорони здоров’я до роботи в умовах режиму підвищеної готовності».

Медичні працівники Сум у разі випадку 2019-nCoV дотримуватимуться рекомендацій, затверджених наказами Міністерства охорони здоров'я України, буде забезпечено невідкладну ізоляцію у місці виявлення особи, що відповідає визначенню випадку, з подальшою евакуацією (транспортуванням) до госпітальної бази до інфекційного стаціонару з дотриманням вимог протиепідемічного режиму.

Нагадаємо, в якості госпітальних баз, що будуть призначені для надання медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV, а також при ускладненні епідемічної ситуації, пов’язаної з вірусом 2019-nCoV, визначено КНП СОР «Сумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім. З. Красовицького» – для дорослих (Суми, область); КНП «Сумська міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – для дітей (Суми); КНП СОР «Сумська обласна дитяча клінічна лікарня» – для дітей (область).

Також визначено склад спеціалізованих бригад екстреної медичної допомоги для забезпечення транспортування осіб, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV, до госпітальної бази.

Минулого тижня, 4 березня, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначилася із заходами щодо недопущення занесення та поширення на території міста коронавірусної інфекції COVID-19. А 12 березня – ухвалила рішення про запровадження в місті тритижневого карантину

На ранок 13 березня по всьому світу коронавірусом заразилися 128343 людини, загинули 4720, одужали 68324 людини.