003.jpg

27 лютого представники ГО «Бюро правничих комунікацій» в рамках проєкту «Залучення маломобільних груп населення до адвокації системних змін у сфері доступності в м. Суми», провели круглий стіл, де презентували підсумки моніторингу доступності будівель медичних закладів.

Разом з керівниками центрів медико-санітарної допомоги, посадовцями Сумської міської ради, активістами організацій, що опікуються захистом прав людей з інвалідністю, учасники засідання також шукали спільні шляхи вирішення проблемних питань, пов'язаних із доступністю цих закладів.

Нагадаємо, що в середині лютого ГО «Бюро правничих комунікацій» спільно з представниками ГО «Рука допомоги в м. Суми» та ГО «Ініціативи Слобожанщини» провели моніторинг доступності стану будівель 9 амбулаторій (6 будівель) КНП «ЦПМСД №1» та КНП «ЦПМСД №2»для маломобільних груп громадян.

Як зазначив під час круглого столу керівник ГО «Рука допомоги м. Суми», член Національної асамблеї людей з інвалідністю України Олег ГАБ, першочерговими кроками для усунення бар’єрів є облаштування місць паркування транспорту для осіб з інвалідністю на прилеглій до медичних закладів території, приведення пандусів будівель до вимог державно-будівельних норм, облаштування санітарних кімнат для осіб з інвалідністю.

Також потребує системного підходу питання доступності медичних закладів для незрячих осіб та осіб з порушеннями зору, - зазначив голова ГО «Ініціативи Слобожанщини» Анатолій САССА. Зокрема, встановлення тактильно-контрастних табличок біля кабінетів лікарів, дублювання інформації шрифтом Брайля, облаштування направляючих тактильних смуг, маркування сходів.

Керівники центрів медико-санітарної допомоги підтвердили готовність співпрацювати з громадськістю, вносити зміни та ініціативи в профільні програми відповідно до своїх повноважень.

Директорка ЦПМСД №2 Ганна ІВЖЕНКО розповіла, що заклади центру вже розпочали роботу, направлену на покращення умов перебування відвідувачів. За кошти бюджету та кошти НСЗУ в рамках реформи, у будівлі, де розташована амбулаторія №2, облаштований пандус, проведений ремонт, є окрема, належним чином облаштована санітарна кімната, кімната матері і дитини, доступна реєстратура. Заклад має також перспективний план подальшого впровадження елементів доступності для всіх груп громадян.

В. о. директорки ЦПМСД №1 Алла ОВОДЕНКО зазначила, що питання доступності потрібно вирішувати спільними зусиллями за активної участі міської влади та керівників закладів первинної та вторинної ланки медичної допомоги. Алла Оводенко також повідомила, що у їхньому закладі у найближчий час відбудуться консультації з представниками організацій осіб з інвалідністю для розробки пропозицій відділу охорони здоров’я, направлених на підвищення доступності закладів центру.

Вікторія ЛИТВИНЕНКО, заступниця начальника управління соціального захисту департаменту соціального захисту населення, яка також є членом міського комітету доступності, запросила моніторингову групу презентувати підсумки моніторингу та пропозиції громадськості на найближчому засіданні комітету для вироблення плану спільних дій та формування пропозицій розпорядникам коштів та депутатам.

Першочерговими заходами, які, на думку учасників круглого столу, можуть бути впроваджені вже у 2020 році, є звернення до відповідних установ щодо облаштування місць паркування автотранспорту для людей з інвалідністю, приведення у відповідність до вимог ДБН пандуса одного із закладів, початок роботи над облаштуванням елементів доступності для осіб з порушеннями зору.

Проєкт «Залучення маломобільних груп населення до адвокації системних змін у сфері доступності в м. Суми» здійснюється в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.