005.jpg

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ та представники ряду структурних підрозділів міської ради зустрілись із сім’ями патронатних вихователів, аби підсумувати рік впровадження послуги патронату та окреслити проблемні питання.

На зустрічі були присутні представники Служби у справах дітей, освіти та медицини, департаменту соціального захисту населення, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

«Патронатна сім’я – рятівне коло, що допомагає дітям з мінімальними наслідками пережити скрутні часи. Патронатні вихователі – це незвичайні люди, які приходять на допомогу дитині в найважчий, іноді трагічний період її життя, відігрівають, виліковують, прикипають до дитини серцем і радіють її найменшим успіхам. Вони створюють безпечне середовище, умови для реабілітації та розвитку дітей, представляють її інтереси. Це дуже відповідальна, цілодобова, інколи дуже виснажлива, але важлива робота», – сказала Альона Дмітрєвская.

Начальник Служби у справах дітей Валерія ПОДОПРИГОРА повідомила, що дітей та сімей, які опиняються у складних життєвих обставинах, більшає. Торік 36 дітям надано статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, взято на облік 44 дитини, які опинилися в складних життєвих обставинах, 30 дітей потрапили на тимчасове перебування до центрів психологічної реабілітації дітей; 20 – до Сумського обласного спеціалізованого будинку дитини, п’ять – до інших державних закладів. До сімей патронатних вихователів у 2019 році влаштовано 10 дітей (23% від загальної кількості дітей, які опинились у складних життєвих обставинах), у 2020 – одну дитину.Посадовиця відзначила результативність надання комплексної допомоги дітям, і, констатувала той факт, що жоден з батьків не скористався такою можливістю та не змінив на краще свій стиль життя. А відтак, усіх дітей після патронату було поміщено до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей області та Сумського спеціалізованого будинку дитини.
Начальник Служби у справах дітей розповіла, що держава орієнтує відповідні служби на розвиток патронату з тим, аби не допускати потрапляння дітей до інтернатних закладів. Нинішня ситуація зі створенням патронатних родин, а таких в обласному центрі наразі чотири, позитивно характеризує Суми, адже є міста і навіть області, в яких така форма не розвинена зовсім.DSC01646

Під час безпосереднього спілкування з посадовцями патронатні вихователі та їхні помічники порушили проблемні питання, з якими стикались у своїй практиці. Насамперед наголошували на малості строку, протягом якого діти можуть перебувати у патронатних родинах. Також назвали проблеми з влаштуванням дітей до певних навчальних закладів, брак навчальної літератури, укладання декларацій із лікарями первинної ланки, проведення щеплень та інших маніпуляцій, які потребують згоди батьків. Представники освіти та медицини надали роз’яснення по кожному з означених питань і закликали не соромитись звертатись у разі виникнення тих чи інших проблем. Добрим порадником і помічником в усіх питаннях залишається для сімей патронатних вихователів і Служба у справах дітей. Своєю чергою міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді й надалі займатиметься з біологічними батьками з тим, аби, відчувши в сім’ях патронатних вихователів, що таке родина, діти не втрачали цього відчуття.

За підсумками зустрічі буде підготовлено лист до обласної служби у справах дітей з пропозиціями щодо внесення змін у законодавстві з метою удосконалення, підвищення якості надання послуги з патронату в інтересах дітей.