0012.jpg

17 березня за підтримки Сумської міської ради був проведений семінар на тему: «Громадський бюджет: від концепції до реалізації – досвід міст України».

До міста Суми завітали експерти, що на практиці впроваджували модель партиципарного бюджету в своїх містах – Тетяна ХАРЕНКО (м. Черкаси) та Андрій ВАРЕНИК (м. Чернігів), а також заступник директора українського представництва ПАУСІ Костянтин ПЛОСКИЙ.

Учасниками семінару стали представники структурних підрозділів міської ради, громадських організацій, депутати міської ради.

Як зазначив заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, партиципаторний бюджет або «бюджет участі» – вимога часу, тому Суми не відстають від передових тенденцій.

«Уже вчора на засіданні виконавчого комітету ми ухвалили два важливих рішення: «Про запровадження бюджетного регламенту» та «Про громадський бюджет». Ними затверджено відповідне Положення, яким регламентується впровадження «бюджету участі» у місті Суми. Його мають підтримати депутати Сумської міської ради. І вже після того розпочнеться практичний процес його втілення», – підкреслив посадовець.

Сумська міська рада прислуховується до громадськості, свідченням чого є робота з громадським бюджетом. «Це і є якраз прозорі взаємовідносини влади і громади, в яких сумчани мають знати про всі дії влади, а влада має розуміти, що потрібно громаді», – підсумував Віктор Волонтирець.

Фахівці з Чернігова та Черкас розповіли про досвід впровадження громадського бюджету у себе в містах, відповили на запитання присутніх.

На переконання Костянтина ПЛОСКОГО, ідеальної моделі бюджету участі не існує: кожне місто йде своїм шляхом, враховуючи досвід українських та зарубіжних колег, тож такий семінар - чудовий майданчик для старту та можливість обрати кращі практики, аби йти шляхом розвитку громади.

Приcутні на зустрічі отримали і гарні навички у написанні проектів для громадського бюджету, їх презентаціях, збору підписів на підтримку та голосування за самі ідеї.

Дуже корисними для учасників були коментарі та запитання від експертів, фахівців профільних структурних підрозділів.

А головне, що присутні зрозуміли: коли спілкуєшся один з одним, шукаєш спільні розв'язання для своїх ідей, то й досягти результату набагато простіше та ефективніше!

Семінар був проведений Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії у рамках проекту «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади».