0012.jpg

З 1 березня 2020 року перетин кордону з Російською Федерацією здійснюватиметься при наявності закордонного паспорта.

Згідно з положеннями Постанови КМУ від 18.12.2019 № 1056 «Про дію окремих положень міжнародних договорів України з Російською Федерацією», з 1 березня скасовується можливість перетинання громадянами України державного кордону з РФ на підставі паспорта громадянина України та свідоцтва про народження дітей віком до 16 років.

Такі зміни здійснюються у рамках удосконалення процедури прикордонного контролю громадян України під час виїзду з території України до РФ з метою запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України у формі книжечки та свідоцтва про народження дитини з огляду на недостатній ступінь захисту таких документів.

Це дозволить зменшити час проходження прикордонного контролю для українців, оскільки для перевірки даних особи інформація із закордонних паспортів зчитуються спеціальними приладами.

Ця процедура діятиме тільки для громадян України, що виїжджають з України на територію РФ. При в’їзді громадян України з території РФ на територію України Державна прикордонна служба України здійснюватиме безперешкодний пропуск українців і за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження.

З метою мінімізації виникнення ускладнень під час перетинання українсько-російського державного кордону з 1 березня Міністерства закордонних справ України рекомендує громадянам України завчасно подбати про оформлення/обмін паспорта громадянина України для виїзду за кордон.