005.jpg

Суми втретє з робочим візитом відвідали експерти компанії Egis Ukraine, які консультують місто в питаннях розробки Плану сталої міської мобільності (ПСММ).

Згідно Розпорядження міського голови Олександра ЛИСЕНКА, в місті створено Керівний Комітет та робочу групу з підготовки ПСММ, до складу яких увійшли представники виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств та громадських організацій.

Сьогодні на засіданні були присутні директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА, начальник відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО, директор КП «Паркінг» Олег СЛАВГОРОДСЬКИЙ, експерт з інституційних питань ПСММ Олів’є УДАН, експерт з питань управління транспортним рухом ПСММ Ігор МОГИЛА, ключовий експерт ПСММ Оксана ЗАТВОРНИЦЬКА та інші.

Як зауважив Сергій Яковенко, місто виконує всі умови передбачені Угодою про передачу кредитних коштів Європейського інвестиційного банку для закупівлі нових тролейбусів для Сум, однією з яких є розробка ПСММ.

Члени робочої групи обговорили проблемні питання та визначили подальші напрями роботи щодо розробки ПСММ. Перші напрацювання міста презентувала головний спеціаліст відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг Інна ЧІРКА.

Одним з етапів розробки ПСММ є проведення дослідження мобільності м. Суми. Відділом транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг було проведено опитування на тему: «Транспортна поведінка та транспортний попит мешканців міста Суми». Наступним планується провести дослідження міграції мешканців міста на основі даних про переміщення абонентів мобільного зв’язку.

За результатами минулої зустрічі було розроблено SWOT-аналіз міської мобільності та окреслено загальне бачення майбутнього Плану сталої міської мобільності.

Окрім цього, члени робочої групи обговорили концепцію створення Стратегії розвитку громадського транспорту до 2030 року, питання аналізу наявних документів з міської мобільності та підготовку розділу ПСММ «Аналіз поточної ситуації з мобільністю».

Наприкінці засідання начальник відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг подякував консультантам компанії Egis Ukraine, які на різних етапах надають технічну підтримку в рамках реалізації проєкту.

Наступний візит консультантів до Сум планується за місяць. Очікується, що ПСММ Сум буде остаточно розроблений до кінця поточного року.

Наразі цей План розроблений тільки d п’яти містах: Полтаві, Житомирі, Львові, Миколаєві, частково на території Києва. На етапі розроблення – ще десять міст, Суми в тому числі.