001.jpg

У зв’язку з загостренням епідемічної ситуації в Китаї, Міністерство закордонних справ і Міністерство охорони здоров’я рекомендують громадянам України утриматись від поїздок до провінції Хубей та м. Ухань, де є найбільший ризик інфікування новим коронавірусом.

Станом на 28 січня кількість летальних випадків унаслідок зараження коронавірусом 2019-nCoV у Китаї зросла до 106, зареєстровано 1771 новий випадок зараження. В країні налічується 4515 підтверджених випадків захворювання вірусом. Наразі підтверджено випадки інфікування цим небезпечним вірусом на території практично всіх китайських провінцій, міст центрального підпорядкування, автономних районів та спеціальних автономних районів Гонконг і Макао.

Китайські чиновники заявили, що здатність вірусу до поширення зростає. Про випадки зараження вірусом також повідомили у Камбоджі, Шрі-Ланці, Малайзії, Південній Кореї, Тайвані, Таїланді, Канаді, Непалі, В’єтнамі, Саудівській Аравії, Сінгапурі, Японії, США, Франції, Австралії, Німеччині.

В Україні на сьогодні немає жодного підтвердженого випадку нового коронавірусу. Раніше повідомлялось про три підозри на коронавірусну інфекцію 2019-nCoV в Україні. Всі три випадки не підтвердились.

Наразі вживаються заходи для попередження потряпляння інфекції до країни.

Міністерство закордонних справ і Міністерство охорони здоров’я закликають громадян України дотримуватись звичайних заходів обережності і, по можливості, утриматися від поїздок без нагальної потреби до Китаю, а особливо до провінції Хубей та м. Ухань, де є найбільший ризик інфікування новим коронавірусом.

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання. У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та надати відомості про історію подорожей.

Для зменшення впливу та передачі ГРВІ, ВООЗ радить:

  • часто мити руки або обробляти дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою (використану хустку варто негайно викинути та помити руки);
  • уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • у разі підвищення температури тіла, кашлю, утруднення дихання якнайшвидше звертатись до лікаря та повідомляти йому попередню історією подорожей;
  • відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникати контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують із тваринами;
    не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Поводитись обережно із сирим м'ясом, молоком тощо.