001.jpg

Близько 300 освітян обласного центру дізнались деталі та особливості участі у пілотному проєкті МОН України «Сертифікація вчителів» під час виїзного брифінгу «Сертифікація: говоримо про важливе».

Зустріч вчителів початкових класів проходила на базі КУ Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №7 ім. М. Савченка.

Вступне слово сказала начальниця управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО. Керівник одного із структурних підрозділів міськради зазначила, що участь у подібній процедурі була важкою для учасників із Сумської області, а зокрема й із Сум, оскільки ті були «першопрохідцями», втім попри деякі складнощі більшість вчителів впоралась на відмінно.

«Сертифікація вчителів вперше пройшла у 2019 році: із тисячі запропонованих квотою МОН, зареєструвалися 857 учасників – це кількість з усієї України, із Сум взяли участь дев’ятеро. Це було важко, втім нам вдалось. Я вдячна, що наші педагоги не побоялись, показали та розкрили себе – ваш професіоналізм визнано не тільки вдома, у рідних школах, а й на всеукраїнському рівні. Ми ж в управлінні чекаємо, що вже завтра багато хто з вас наважиться взяти участь у Сертифікації цьогоріч, адже у 2020-му квоту збільшено вдвічі», – додала Антоніна Данильченко.

Тренер Нової української школи, експерт з вивчення практичного досвіду Лариса ШРАМКО також зауважила, що Сертифікація відбувалась виключно на добровільних засадах, а саме за ініціативою педагогів. Проєкт мав на меті виявлення висококваліфікованих професійних вчителів, які готові до «перезавантаження» і до роботи в умовах реформованого освітнього процесу. Також у разі успішного проходження Сертифікації вчитель може отримати надбавку до зарплатні у розмірі 20% та зарахування як проходження чергової (позачергової) атестації. До слова, сертифікат за участь дійсний три роки.

Одна із учасниць пілотного проєкту – вчитель початкових класів школи № 7 Валерія КАПЛЕНКО підкреслила, що участь у подібному заході є захоплюючою справою та гарним досвідом для подальшої роботи.

«Перш за все це нові знайомства, потім захоплені від подиву оченята школярів, адже до них я повернулась іншою. У мене не було й секунди сумнівів та хвилювання, підтримували експерти. Завдання були не складні: на загальну ерудицію, практичного характеру, розв’язування задач, питання на орієнтування у просторі. Бажаю кожному стати «агентом змін» у своєму освітньому закладі, адже це класно вчитись новому та передавати ці знання іншим», – сказала вчитель.

Потому учасники минулорічної Сертифікації спілкувались із колегами у форматі «запитання-відповідь». Було озвучено питання накшталт «Що було найскладнішим?», «Як дізнатись про результати?» та «Чи змінилось уявлення про роботу вчителя?».

Зауважимо, реєстрація на цьогорічну Сертифікацію вчителів початкових класів розпочалась з 15 січня і триватиме до 31 січня. Проєкт МОН проходитиме у три етапи: незалежне тестування, самостійне оцінювання педагогічної майстерності та вивчення експертами досвіду роботи вчителів.