003.jpg

У Сумах відбувся медичний форум «Медична реформа 2020», на якому представники медичної спільноти міста обговорили актуальні питання підготовки до впровадження наступного етапу реформи охорони здоров’я, який має увійти в дію в 2020 році.

На початку до присутніх звернувся заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, який наголосив: реформування галузі медицини – тривалий та багатогранний процес. До реформи сфери охорони здоров’я залучаються не лише медики та представники влади, а й громадяни – як безпосередні отримувачі медичних послуг. І оскільки від якості цих послуг залежить здоров’я та життя людей, до змін у медичній галузі прикута особлива увага і влади, і медиків, і громадськості в цілому.

«Перший етап реформи у Сумах був успішний, – зауважив посадовець. – Міською владою постійно вживаються заходи щодо покращення матеріально-технічної бази лікувальних закладів, аби пацієнтам надавалися якісні діагностичні та лікувальні послуги у комфортних умовах. Тож маємо надію, що спільними зусиллями нам вдасться забезпечити належний рівень медичної допомоги і на вторинному рівні».

За словами Максима Галицького, цього року було проведено капітальні та поточні ремонти лікувальних закладів на суму 4345,6 тис. грн. Також у 2019 році управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства проведені роботи з реконструкції приміщень лікувальних закладів міста на 6720 тис. грн.

Цьогоріч придбано обладнання до міських лікарень на загальну суму 12 253,3 тис. грн., в тому числі сучасний цифровий рентгенапарат для клінічної лікарні № 5 та 200 ноутбуків для комп’ютеризації закладів вторинного рівня.

Відзначила високий рівень матеріальної підтримки медичних установ міста в.о. начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Надія ЛИСЕНКО. На її переконання, реформування медичних закладів вторинного рівня без успішної реалізації змін на «первинці» неможливе і Суми впорались з цим завданням.

«Трансформація системи охорони здоров’я стосується кожного. Її мета – забезпечити всім громадянам рівний доступ до якісних медичних послуг та перебудувати систему охорони здоров’я так, щоб у її центрі був пацієнт. Добре, що необхідність усіх цих змін розуміє місцева влада і всіляко сприяє впровадженню реформи», – зауважила вона.

Один із ключових розділів у Програмі економічного і соціального розвитку Сумської міської ОТГ присвячено саме охороні здоров’я, – на цьому наголосила в.о. начальника відділу охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО.

За її словами, міська влада на чолі з Олександром ЛИСЕНКОМ дотримується чіткої позиції щодо розвитку медичної галузі Сум. Відтак, у 2020 році заплановано спрямувати 43700,6 тис. грн. на реалізацію заходів по галузі «Охорона здоров’я», в тому числі 21650 тис. грн. на придбання медичного обладнання та на проведення капітальних ремонтів для поліпшення умов перебування пацієнтів у лікувальних закладах.

«Ми ставимо перед собою завдання вийти на належний рівень надання медичної допомоги. Адже нам необхідно буде конкурувати за пацієнта з приватними клініками та закладами, для цього потрібно, щоб галузь не просто функціонувала, а була передовою в питанні надання послуг», – сказала Олена Чумаченко.

Присутні на форумі мали можливість заслухати доповіді на низку актуальних тем з впровадження реформування медичної галузі.

Директори міських медичних закладів проінформували присутніх про стадії готовності установ до роботи в умовах реформування, акцентували увагу на основних проблемах та перспективах на цьому шляху.

Учасники зібрання мали можливість поставити питання спікерам щодо проблемних аспектів. Їх цікавили конструктивна співпраця із первинною ланкою, правильне затвердження переліку платних медичних послуг, рівень складності пролікованого випадку тощо.