007.jpg

21 листопада у Центральній міській бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка пройшли громадські слухання до Дня Гідності і Свободи та до Дня пам’яті жертв Голодоморів.

Краєзнавці, бібліотекари та громадські діячі за «круглим столом» говорили про генетичну пам'ять українців, які пережили Голодомори, виявили мужність та гідність під час Революцій 2004 та 2013-2014 років, та про наслідки тих подій сьогодні.

Голова Конгресу української інтелігенції Віктор КАЗБАН згадав про листопадові події 2013 року в Сумах, коли сумчани вийшли на центральну площу з протестом та організували ГО «Майдан».

Священик Свято-Воскресенського собору отець Павло закликав присутніх цінувати ті досягнення, що дала нам Революція Гідності.

Про те, що національна свідомість тримає український народ зробив акцент історик Микола КАРПЕНКО.

Громадський діяч Олексій УСЕНКО підкреслив, що не завершені 100 років тому завдання Центральної Ради потрібно допрацювати в нинішній час.

Голова сумської організації Товариства «Просвіта» Олексій ШЕВЧЕНКО розповів про підтримку Майдану просвітянами Сумщини.

Професор Іван МОЗГОВИЙ зробив акцент на не вивчених уроках історії та політичних помилках сьогоднішнього часу.

«Три голодомори посіяли серед населення страх, і цей страх ми часто бачимо і сьогодні, в очах тих, хто обирає не серцем, а шлунком, для кого не важливо, чи буде Україна взагалі, для кого сьогодні важливий мир будь-якою ціною, – зазначив священик Свято-Воскресенського собору отець Павло. – Але, на щастя, є серед нас і інші – ті, для кого рідна земля – це святе, і за неї вони стоятимуть до останнього».

Олексій Усенко зазначив, що згідно з опитуваннями, 80% українців визнали Голодомор 1932-1933 в Україні актом геноциду українців як нації.

«Для нас головними цінностями є людина, родина, держава. Тому за своє ми стояли у 1917-1921 роках, за своє воювали під час Другої світової, за своє стояли на Майданах в 2004 та 2014 роках, наше спільне своє сьогодні наші хлопці виборюють на Донбасі», - додав Віктор Казбан.

Доцент Сумського педуніверситету Сергій П’ЯТАЧЕНКО презентував перевидання дослідження «Голодомор на Сумщині» – 400 свідчень очевидців жителів Сумщини. Продовжив тему свідчень Голодомору краєзнавець Анатолій БЛИЗНЮК.

Бібліотека підготувала книжкові виставки «Від слави козаків до воїнів Майдану» та «Чорна сповідь моєї Вітчизни».

Учасники слухань погодилися з думкою, що нинішнє покоління українців зобов’язане захистити пам’ять жертв Голодомору 1932-33 років та підтримувати традиції пам’яті.