001.jpg

Партнери у реалізації проєкту з розробки Стратегії: департамент комунікацій та інформаційної політики Сумської міської ради, ГО «Центр освіти впродовж життя» та експерти РЄ – на завершальному етапі розробки документа.

У проєкті Ради Європи «Національна Мережа Інтеркультурних Міст ICC – UA» Суми працюють вже третій рік поспіль, з 2016 року. Багаторічні практики та оцінки Радою Європи роботи Національної Мережі свідчать, що кожне з міст, членів мережі мають у своєму розпорядженні додатковий ресурс різноманітностей, який потрібно спрямувати у конструктивному напрямку. Відтак кожне з 6 міст Інтеркультурної мережі: Суми, Одеса, Луцьк, Вінниця, Мелітополь, Павлоград – наразі працюють над визначенням довгострокової перспективи розвитку в означеній царині.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН пояснює: «Суми – багатонаціональне місто, яке до всього ще приймає на навчання значну кількість іноземних студентів: щороку – понад 2000. І це не значить, що прибувають вони винятково на територію СумДУ, СНАУ чи СумДПУ ім. А. С. Макаренка – молоді люди живуть, відпочивають, лікуються, розважаються, займаються спортом саме у місті Суми, яке повинне бути до них і привітним, і теплим, і зручним і комфортним. Просто не помічати ці реалії сьогодні не можна: тривають досить динамічні міграційні процеси, отож їх треба неодмінно враховувати, вибудовуючи модель міста в майбутньому та вже сьогодні вирішувати питання, що виникають. Як змінюється наш обласний центр, адаптуючи свою інфраструктуру, сферу громадської безпеки, адміністративні послуги, транспортну мережу, заклади культури та спортивну базу під новий статус – міста інтеркультурного? Чи можна легко інтегруватися в публічному просторі і виявити свої громадянські ініціативи усім його мешканцям? На ці та інші питання наразі маємо дати відповідь сумською громадою».

Головним політичним документом, що визначатиме пріоритетні напрями, та довгострокові цілі та завдання, які постають перед містом, Суми, стане Стратегія інтеркультурного розвитку міста до 2025 року. Нині над нею працює робоча група, створена розпорядженням Сумського міського голови від 25 березня 2019 року № 99-Р, до якої увійшли керівники структурних підрозділів Сумської міської ради, представники національних меншин, керівники навчальних закладів, представники поліції, міграційної служби.

«Партнерами у реалізації проекту з розробки Стратегії, – зазначає Антоніна Кохан, – є департамент комунікацій та інформаційної політики Сумської міської ради та ГО «Центр освіти впродовж життя». Ми досліджуємо якісно нові напрями, свої дії звіряємо з міжнародним експертом РЄ, координатором Національної Мережі Інтеркультурних міст ICC-UA Ксенією РУБІКОНДО. Спільно з проектною групою розробників стратегії та експертами було проведено шість робочих засідань. Зокрема наразі проведено робочу зустріч з обговорення стратегічних та оперативних цілей Стратегії інтеркультурного розвитку з представниками вірменської, ромської, азербайджанської, грузинської, грецької меншин, релігійної громади «Ісламський культурний центр», а також: працівниками управління Державної мігарційної служби в Сумській області, іноземними студентами, представниками Туреччини, Індії, Танзанії, Лівії, Палестини, Узбекистану, Туркменістану, Марокко, представниками вищих навчальних закладів Сум. Щотижня збираються із своїми розробками експерти та проєктна група. Суми цілеспрямовано наближаються до мети – Стратегія буде визначальним документом в реалізації інтеркультурної політики нашого обласного центру».