006.jpg

Відділ охорони здоров’я напередодні Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом, який відзначається 24 жовтня, нагадує про необхідність вакцинації проти цієї хвороби.

Поліомієліт – це гостре високозаразне інфекційне захворювання. Поліовірус живе в зараженій слині або випорожненнях інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Поширюється від людини до людини через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, а також може передаватися переносниками – мухами. Можлива передача вірусу повітряно-крапельним шляхом.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина – і дитина, і дорослий. Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті протягом всього лише кількох годин.

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від чотирьох до 35 днів. При цьому прояви хвороби можуть бути різними: жодних симптомів – без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих; грипоподібні симптоми та рухові розлади – сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації.image001

Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років, саме тому перше щеплення робиться у перші місяці життя. Шістьох доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальними для введення вакцин є два, чотири, шість і 16 місяців, шість і 14 років. Усі вакцини є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно. Центри первинної медико-санітарної допомоги Сум забезпечені достатньою кількістю вакцин від поліомієліту.

«Пам’ятайте: ліків від поліомієліту не існує. Єдиний захист від хвороби–щеплення!» – наголошують у відділі охорони здоров’я.

Із 1988 року завдяки вакцинації кількість випадків захворювання поліомієлітом у світі зменшилась на понад 99%. В Україні на початку 90-х років було проведено кілька раундів масової вакцинації дітей, і досить довго не траплялося жодного випадку захворювання на поліомієліт. Однак, через те, що протягом останніх років вакцинування дітей було вкрай низьким, після 19-річної відсутності у 2015 році вірус повернувся в Україну, і вже траплялись випадки паралічу. Спалах поліомієліту доводить наскільки важливою є планова імунізація для попередження інфекційних захворювань.
Якщо в країні буде вакциновано понад 95% людей, розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо діти залишаться невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.