001.jpg

У Сумах вшанували героїчний подвиг партизан Другої світової війни.

Віддати шану учасникам партизанської боротьби зранку до Монументу «Героям Сумщини» прийшли керівники міста, області, молодь та громадськість. Учасники мітингу згадали буремні події воєнних років та хвилиною мовчання вшанували пам’ять партизан, що загинули, борючись з нацистськими загарбниками.

Зі словами вдячності до присутніх ветеранів та учасників зібрання звернувся керуючий справами виконавчого комітету, заступник міського голови Степан ПАК.

«Ваші сила духу, патріотизм надихають нащадків, які сьогодні продовжують героїчну боротьбу на Сході України задля збереження її територіальної цілісності. Саме це є запорукою нашої непереможності, дає впевненість у тому, що наш народ – незламний та сильний духом», – наголосив він.

За словами посадовця, свято вшанування подвигу партизан – державне визнання внеску народних месників у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали.

«Мільйони українців пройшли крізь пекло війни і не скорилися. Серед них були і наші земляки, славетні сини та доньки Слобожанського краю. Це справжні герої, які пройшли крізь найскладніші випробування, відстояли право людей на свободу, врятували нашу країну та світ від нацизму», – сказав Степан Пак.

До учасників урочистого мітингу звернувся також голова ради міської організації ветеранів Микола БОНДАРЄВ. Він нагадав, що перші загони партизанів з’явились в Україні восени 1941 року саме під Сумами під керівництвом Сидора Ковпака, тому Сумщину по праву вважають колискою партизанського руху.

«Своєю хоробрістю і героїзмом, відвагою і любов’ю до Батьківщини, учасники руху опору відстояли рідну землю, довели усьому світові, що Україну ніколи не скорити ворогам», – сказав він.

За роки війни партизанами було здійснено 19 рейдів, здолано 52 тисячі кілометрів, близько 180 тисяч осіб пройшло через партизанські загони. Кожен десятий партизан не повернувся з поля бою. Підпільниками та партизанами було знищено близько 465 тисяч фашистів та їхніх посібників.