004.jpg

На базі відділу охорони здоров’я відбулось засідання Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

У засіданні взяли участь заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, головний лікар обласного наркологічного диспансеру Тарас ЗЛИДЕННИЙ, інші фахівці з цього питання та представники громадських організацій.

Члени Ради обговорили діяльність благодійної організації «Позитивні жінки» щодо надання допомоги людям з ВІЛ-позитивним статусом. Регіональна представниця організації Марина КОРОТЕНКО розповіла, що з метою всебічної підтримки і розвитку ВІЛ-позитивних жінок їм надається допомога при вирішенні медичних, психологічних, соціальних та інших проблем. Створена група взаємопідтримки, до якої входять більше сотні сумчанок.

Проводяться різні просвітницькі заходи.

Також Марина Коротенко представила результати дослідження дотримання прав ВІЛ-позитивних жінок в Україні та окремо в Сумській області. Мета такого дослідження – визначити основні бар’єри щодо дотримання прав людини для жінок, які живуть з ВІЛ. Опитано 502 жінки з 10 регіонів України. Виявилось, що 86% із них перебувають у репродуктивному віці (18–45 років), 49% мешкають в обласних центрах, 15% – у селі, 39% дізнались про ВІЛ під час вагітності, 47% живуть з ВІЛ менше п’яти років, 13% мають в анамнезі туберкульоз, 30% – гепатит С, 37% мають досвід вживання наркотиків, 10% – сексроботи, 14% мають інвалідність, 20% були під вартою або у в’язниці.

Вивчалось знання жінками своїх прав, в першу чергу у системі охорони здоров’я, а саме чи мають вони доступ до послуг, пов’язаних із сексуальним і репродуктивним здоров’ям, лікуванням ВІЛ.

Під час засідання обговорили проблемні питання надання медичної, психологічної та соціальної допомоги ВІЛ-позитивним жінкам. Наголошувалось на необхідності посилення взаємодії громадських організацій із закладами охорони здоров’я, соціальними службами з метою переадресації клієнтів в залежності від їх потреб, захисту персональних даних жінок, тощо.

Особлива увага зверталась на активізацію тестування населення на ВІЛ первинною ланкою охорони здоров’я, бо ж обстеження швидкими тестами тепер входить до переліку обов'язкових.