007.jpg

У Сумах організованим літнім відпочинком та оздоровленням планують охопити більше 60% дітей міста, на що в міському бюджеті передбачили понад 10 млн гривень.

Про закінчення навчального року, відпочинок та оздоровлення юних сумчан і програму відзначення Дня захисту дітей розповіли під час брифінгу заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, начальник управління освіти Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, в. о. начальника відділу у справах молоді та спорту Єлизавета ОБРАВІТ і директор ТОВ «Автоцентр-С» Валерій СОРОКІН.

Останні дзвоники у школах міста, повідомила Антоніна Данильченко, пролунають 31 травня, а вже в наступні два дні, 1 і 2 червня, на юних сумчан чекає насичена розважальна програма, присвячена Дню захисту дітей. Масштабне святкування, яке міська влада організовує спільно з благодійниками, серед яких ТОВ «Автоцентр-С», розгорнеться 1 червня у міському парку ім. Кожедуба. Валерій Сорокін розповів, що захід триватиме з 10:00 до 20:00. Програма доволі насичена: конкурс дитячого малюнка, спортивні змагання для дітей і дорослих, розваги з аніматорами, шоу мильних бульбашок, малювання на воді, розмальовування машини. Організатори свята приготували для учасників понад тисячу подарунків.

З 3 червня запрацюють табори з денним перебуванням. Усього таких буде 59 (пришкільні – 32, профільні – 24, дитячі заклади праці та відпочинку – три), а охопити даним видом відпочинку освітяни розраховують майже 6,5 тисяч дітей. Антоніна Данильченко зазначила, що в останні роки табори з денним перебуванням користуються популярністю, адже діти отримують повноцінний і змістовний відпочинок й до того ж перебувають під наглядом.

До послуг юних сумчан у літній період і заклади позашкільної освіти, а також шість заміських таборів: «Зоряний» ПАТ «Сумихімпром», «Чайка» ПАТ «Сумське НВО», «Сонячний» АТ «СЗ «Насосенергомаш», «Орлятко» ПАТ «Сумбуд», «Зоряний» КП «Шляхрембуд», «Універ» СумДУ. Перший табір проведе дві зміни, «Універ» – чотири, решта – по три. Загалом у заміських оздоровницях планують оздоровити близько 4 тисяч дітей. Вартість путівки коливається від 6,1 тис. грн. («Зоряний» КП «Шляхрембуд», «Універ» СумДУ) до 7,9 тис. грн. («Зоряний» ПАТ «Сумихімпром»).

Посадовці наголосили на тому, що міська влада подбала про організацію літнього відпочинку та оздоровлення  школярів, тому закликали батьків не залишати влітку дітей без догляду, а влаштовувати  до таборів чи позашкільних закладів.   

Дитсадки міста влітку працюватимуть усі без винятку, лише з 3 червня перейдуть на літній оздоровчий режим, отже, вже традиційно, раціон харчування малечі збагатиться.

«Дошкільні заклади працюватимуть усі. Це подовжується практика Сумської міської ради, коли садочки на літній період не закриваються. Якщо проводитимуться ремонтні роботи, які не дозволятимуть проводити в кожній групі заняття, як-то ремонт харчоблоків, діти  можуть бути тимчасово переведені на інший режим, наприклад короткотривалий», –зауважила Антоніна Данильченко

Відвідувати садочки до вересня зможуть і ті, хто восени піде до школи. На зміну їм прийде наступне покоління вихованців, яких наразі заклади дошкільної освіти набирають. Малюків зараховують у відповідності до електронної черги, для дітей військовослужбовців, учасників АТО/ООС та інших категорій передбачені пільги.

Загалом на відпочинок та оздоровлення дошкільнят і школярів влітку, повідомила Віра Мотречко, передбачили в міському бюджеті понад 10 млн гривень.  Левова частина цих коштів, понад 8 млн грн., піде на придбання путівок для дітей пільгових категорій до позаміських закладів оздоровлення та відпочинку і наметових таборів. Ще 12 дітей загиблих учасників АТО відпочинуть у таборах інших областей.

«Організованим літнім відпочинком та оздоровленням буде охоплено понад 60% дітей міста. Ми подбали про те, аби ці три місяці юні сумчани використали з максимальною користю і 1 вересня з новими силами приступили до навчання», – зазначила заступник міського голови.

А от кому поки що не до відпочинку, це випускникам. Одинадцятикласники наразі складують тести ЗНО. Основна сесія розпочалась 21 травня тестуванням із математики, а завершиться 13 червня з хімії. А вже 26 червня випускники отримають атестати. Із 1145 одинадцятикласників 48 – претендують на медалі, чи отримають вони їх залежить від результатів ЗНО, адже результати з трьох предметів зараховуватимуться як оцінка за ДПА.