Надрукувати
Перегляди: 1166

Протягом опалювального періоду 2018-2019 років житлові субсидії для оплати житлово-комунальних послуг отримували 49 тисяч домогосподарств міста.

Про це під час апаратної наради при міському голові доповіла директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК.

За її словами, кількість отримувачів житлової субсидії протягом опалювального періоду 2018-2019 років зменшилась порівняно з опалювальним періодом 2017-2018 років. Тоді житлову субсидію отримували 74,5 тисяч домогосподарств.

Суттєве зменшення отримувачів даного виду соціальної допомоги повідомила Тетяна Масік, пов’язане з внесенням Урядом змін до нормативних документів з питань призначення субсидії. Серед останніх новацій, запроваджених Урядом, надання житлових субсидій у грошовій формі.

Аби ж сумчани були своєчасно забезпечені підтримкою з боку держави, фахівці департаменту соціального захисту населення постійно інформують громадян щодо їх права на отримання даного виду допомоги, організовують прийоми всіх охочих щодо оформлення субсидії та її призначення.

Задля цього в засобах масової інформації, на Інформаційному порталі Сумської міської ради, на офіційній сторінці департаменту в мережі «Фейсбук» та на інших сайтах розміщувались інформаційні матеріали, здійснювались виступи на місцевому телебаченні та на радіо, проводились брифінги та виїзди «мобільного соціального офісу», під час роботи якого надавались консультації з питань призначення субсидії та приймались заяви щодо її призначення.

Серед іншого надавались консультації та здійснювався попередній запис на прийом за мобільним телефоном (050)4078199, яким в опалювальний період скористалось 11052 особи, що майже в три рази більше ніж за 9 місяців 2018 року (4012 консультації).

Всього протягом опалювального періоду спеціалістами департаменту надано 97 тисяч консультацій щодо оплати за житлово-комунальні послуги у разі отримання субсидії.

У результаті проведеної інформаційно-роз’яснювальної роботи, враховуючи всі заходи по організації прийому громадян, протягом опалювального періоду з питання оформлення житлових субсидій звернулися 21861 представник домогосподарств.

Протягом опалювального періоду 2018-2019 років проводились і перерахунки розміру житлової субсидії у зв’язку зі збільшенням тарифів на послуги «опалення» та «гаряче водопостачання». У зв’язку з закінченням опалювального сезону 2018-2019 років виконано автоматичний перерахунок розміру житлової субсидії за квітень 2019 року по 49 тисячам домогосподарствам, а саме: отримувачам субсидії, які користуються послугою «централізоване опалення» з 15 квітня, а отримувачам субсидії, які користуються послугою «індивідуальне опалення» з 5 квітня. Загалом протягом звітного періоду проведено більше 1 млн перерахунків розміру призначеної субсидії і станом на 30 квітня отримували житлову субсидію 49058 сімей міста.

Принагідно директор департаменту соціального захисту населення повідомила, що в травні проведуть автоматичний розрахунок розміру житлової субсидій на неопалювальний період 2019 року без звернення громадян.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив, що потрібно посилювати роз’яснювальну роботу серед населення.

«Треба, аби містяни знали, кому треба звертатись за автоматичним перерахунком, а кому не треба, які документи для цього потрібно. Про все це необхідно людям розповідати та пояснювати, аби вони могли реалізувати своє право на отримання житлової субсидії», – сказав керманич міста.

Тетяна Масік зазначила, що роз’яснювальна робота з населенням триває і її продовжуватимуть до того, часу, допоки не завершиться автоматичний розрахунок розміру житлової субсидії.