004.jpg

У суботу, 5 березня в обласній філармонії відбулися збори антикорупційного руху. Ініціатори зборів – громадські організації, політичні сили демократичного спрямування, підприємці та жителі міста і всієї Сумщини.

Учасниками зібрання стали представники ГО «Самооборона Майдану», ринку «Майбутнє», ГО «Майдан», ГО «Євромайдан», товариства «Просвіта», Правого сектору, СББ-ТИЛ, ГО «Самооборона Сумщини», ЗМІ та небайдужі сумчани.

 

До організаційних заходів долучився і Сумський міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

«Суспільство вимагає від влади найголовнішого - знищити корупцію у всіх її проявах. Наше завдання – виконати вимоги громади», - сказав очільник обласного центру та розповів учасникам зібрання про вже здійснені кроки Сумською міською радою у цьому напрямку.

Першим кроком у відкритості та прозорості діяльності міської влади є створення громадських-експертних комісій, громадської ради при міському голові. Ще один крок - відміна «батьківських коштів» у школах та дитячих садочках, адже фінансування поточного утримання навчальних закладів здійснюється з міського бюджету. Формування «бюджету участі», або партиципаторний бюджет, що дозволить кожному мешканцю міста вирішити в який спосіб витрачати частину міської скарбниці. Також, вперше, директора одного з комунальних підприємств обирає не особисто міський голова, як це було зазвичай, а до цього процесу залучають громадськість. На депутатських комісіях пройшли звіти керівників комунальних підприємств про їх фінансово-господарську діяльність. Сумська міська рада прийняла рішення державні закупівлі здійснювати за допомоги відкритої системи електронних державних закупівель PROZZORO.

А ще, Сумська міська рада посіла перше місце рейтингу рівня відкритості та прозорості органів місцевого самоврядування, яке проводилося у рамках моніторингу забезпечення міськими радами доступу до публічної інформації.

За результатами моніторингу офіційний сайт Сумської міської ради у рейтингу відкритості міських рад відповідно до рівня наповнення офіційних веб-сайтів посів 3 місце.

Всі ці ініціативи, є необхідними на шляху до подолання корупційних проявів у суспільстві, переконаний очільник обласного центру.

Головною тезою антикорупційного руху стала: «Дізнався про корупцію – дій!». За результатами зборів, прийнята резолюція та подальший план дій. Активісти вирішили створити оргкомітет із складу учасників зборів, передати до правоохоронних органів усі факти оприлюднені під час заходу та підготувати звернення до Міністра внутрішніх справ України.