002.jpg

У Сумах відбулись урочистості з нагоди свята, яке символізує честь, мужність та готовність за будь-яких умов непохитно стояти на захисті кордонів української землі – Дня прикордонника.

Привітати напередодні професійного свята та вручати нагороди прикордонникам завітали в. о. міського голови Віра МОТРЕЧКО та заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ.

Звертаючись до учасників урочистостей, в. о. міського голови Віра Мотречко, зазначила, що неможливо передати словами, наскільки важливу справу роблять люди, які присвятили своє життя одній з найбільш важливих професій – охороняти кордони України, зміцнювати її обороноздатність, адже міцний кордон – це важлива складова незалежної, могутньої держави і головний елемент її національної безпеки.

«Від міського голови Олександра ЛИСЕНКА, всієї сумської громади та мене особисто прийміть вітання з прийдешнім Днем прикордонника. Щодня і щоночі сумські прикордонники на сторожі, оберігаючи Сумщину та Україну, при цьому не зважаючи на особисте життя, жертвуючи його роботі, а іноді і наражаючи своє життя на небезпеку. Я щиро захоплююсь вами і вашою відданістю Україні, – сказала посадовиця, звертаючись до військовослужбовців. – Бажаю вам і надалі бути мужніми захисниками територіальної цілісності нашої рідної української землі, й нехай людська шана надихає вас на нові звершення у справі служіння Батьківщині».

Опісля Віра Мотречко за сумлінне виконання службового обов’язку, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у справу охорони державного кордону України та з нагоди Дня прикордонника України нагородила війсковослужбовців Сумського прикордонного загону Почесними грамотами міського голови Михайла ГУРНЯКА та Аллу ОВЧАРЕНКО, а також відзначила грамотами міського голови Павла МАРТИНКА, Інну КОСТЮЧЕНКО, Євгена ЛИШЕНКА.

Нагадаємо, День прикордонника України відзначається щорічно 30 квітня починаючи з 2018 року. Свято встановлено Указом Президента України, аби вшанувати мужність та героїзм захисників державного кордону країни та враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність держави. Саме наприкінці квітня 1918 року, коли слов'янська група окремої запорізької дивізії армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон з Росією і тодішнім Доном з Російською Радянською Республікою і Донською республікою.