002.jpg

Сьогодні відбулось засідання експертної комісії стосовно технічного стану пам'ятки архітектурної спадщини, будівлі, що розташована по вул. Соборна, 44.

На даний час вищевказане нежитлове приміщення, яке є пам’яткою архітектури місцевого значення, перебуває в незадовільному стані. На цьому під час апаратних нарад та засідань з керівниками профільних структурних підрозділів міськради неодноразово акцентував увагу міський голова Олександр ЛИСЕНКО. З метою з'ясування та розроблення спільної стратегії щодо збереження та відновлення будівлі згідно з розпорядженням очільника міста було створено комісію у складі керівників та працівників відповідних структур міської ради та обласної державної адміністрації.

Сьогодні під керівництвом першого заступника очільника міста Володимира ВОЙТЕНКА відбулось засідання колегіального органу з питання обстеження нежитлового приміщення.

Комісією визначено, що вищевказана будівля потребує термінового капітального ремонту фасаду та ремонту внутрішніх приміщень. На фасаді будівлі наявні значні деформації цегляної кладки стін та шпарини, що може створювати небезпеку для перехожих. До того ж зовнішній стан приміщення негативно впливає на загальний вигляд історичного центру міста.

На зауваження та листи щодо приведення пам’ятки в належний технічний стан власник приміщення ТОВ «БІЗНЕС ДІАЛОГ» не реагує.

Враховуючи ситуацію, що склалася, члени комісії вирішили здійснити вихід на місце розташування будівлі для його обстеження та складення відповідного акту. До роботи комісії будуть залучені представники управління державного архітектурно-будівельного контролю, управління державної служби України з надзвичайних ситуацій, та у разі необхідності, правоохоронні органи.

У разі недосягнення порозуміння з власником, міська рада звернеться до суду з позовом про розірвання договору купівлі-продажу нежитлового приміщення по вул. Соборна, 44 та повернення пам’ятки архітектури місцевого значення до комунальної власності територіальної громади міста.

«Чекати доки власник приміщення приведе будівлю до належного стану не бачу сенсу, адже це питання, в першу чергу, безпеки громадян, – говорить Олександр Лисенко. – Найближчим часом долю Соборної, 44 вирішить комісія фахівців, або ж орган правосуддя».

Міська влада має намір вирішити питання і з іншими об'єктами – занедбаними будівлями в центральній частині міста, у тому числі – на вул. Воскресенська . Наступного разу засідання комісії буде виїзним, де вона розгляне усі юридичні аспекти, майновий статус та подальші правові кроки у наведенні порядку у середмісті Сум.