001.jpg

В. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО зустрівся з регіональним менеджером Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Віталієм СТАСЮКОМ, який із робочим візитом перебуває у Сумах.

У зустрічі також взяли участь представники департаменту фінансів, економіки та інвестицій, департаменту забезпечення ресурсних платежів, управління архітектури та містобудування.

На початку переглянули промоційний відеоролик «Інвестуйте в Суми». Далі присутні обговорили проблематику залучення інвесторів, проаналізували потенційні інвестиційні можливості міста, виходячи із наявних вільних земельних ділянок та виробничих площ, намітили перспективи подальшої співпраці.

В. о. міського голови Володимир Войтенко запевнив, що для міської влади залучення інвестицій – одне з пріоритетних завдань.

«Переконаний, що влада і бізнес завжди мають бути партнерами. Для нас важливо продемонструвати, що місто відкрите до співпраці з іноземними компаніями. Тож якщо вони готові реалізуватися всій бізнес у нашому місті, то ми, як міська влада, забезпечимо сприятливі умови для тих, хто вкладають кошти в економку міста, створюють робочі місця, поповнюють міський бюджет, сплачуючи податки», – зазначив Володимир Войтенко.

За словами в. о. міського голови, останнім часом обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку міста тримається на рівні 100 млн дол. США. Тому значні зусилля міська влада спрямовує саме на цільовий пошук та встановлення контактів з потенційними інвесторами, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями. Він зупинився на залученні інвестицій на реалізацію проектів розвитку міста, спрямованих на виконання Плану дій сталого енергетичного розвитку міста до 2025 року, розповівши, що міська рада є активним учасником багатьох міжнародних проектів та програм. Нагадаємо, такі реалізуються Європейським Інвестиційним банком, Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO), та іншими донорськими організаціями. Так, ми отримали грант Європейського Союзу на суму 1,14 млн євро на термомодернізацію у закладах освіти.

Міська влада приділяє значну увага підтримці сприятливого інвестиційного іміджу міста, нарощенню його інвестиційного потенціалу. Звісно, що поза увагою присутніх не залишився й створений за ініціативи міської ради Індустріальний парк «Суми», метою якого є забезпечення сприятливих умов для залучення інвестицій в економіку міста та створення нових робочих місць, зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Зі свого боку, Віталій Стасюк поінформував про діяльність державної установи, представником якої він є, власне мету свого візиту до Сум, принагідно презентував ролик щодо потенціалу країни для інвесторів. Та крім того, розповів прикладати співпраці Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest з іншими містами України у напрямку залучення інвесторів.

«Команда UkraineInvest була створені аби допомагати новим іноземним компаніям зрозуміти інвестиційні можливості України, ми допомагаємо їм у виборі земельних ділянок і приміщень, та у реалізації інвестпроектів. Допомагаємо й іноземним компаніям у вирішенні проблемних питань. Ми працюємо, щоб змінити ставлення до України у світі, розповідаємо яка Україна є сьогодні, адже наша держава активно змінюється та розвивається», – розповів регіональний менеджер Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest.

Наприкінці зустрічі її учасники погодились, що співпраця державної установи та муніципалітетів дозволить просувати інтереси України в світі, сприяти створенню позитивного іміджу, залученню інвестицій і розвитку туризму як у містах, так і в країні загалом.