0012.jpg

У Сумах відкрились курси української мови для дорослих, де навчання здійснюється на безоплатній основі.

Вивчати солов’їну під керівництвом досвідчених педагогів виявили бажання майже 80 сумчан, а це були переважно сумчанки, що прийшли на установче заняття.

Як зазначила заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, на безоплатній основі подібне навчання в Сумах проводять уперше. Ініціював його міський голова Олександр ЛИСЕНКО. За потреби, географію навчання розширять, відкривши такі курси по мікрорайонах при школах і бібліотеках.

«Без знання української мови не можна бути справжнім українцем, саме тому міський голова Олександр Лисенко вийшов із ініціативою створити такі курси для дорослих. Приємно, що це знайшло відгук у сумчан, і прийшло так багато людей. Це свідчить про підвищення в місті рівня національної свідомості», – наголосила заступник міського голови.

Начальник управління освіти та науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО запевнила, що навчанням готові охопити всіх охочих.

«Впевнена, що вам сподобається навчання. Хтось вивчить українську мову, а хтось удосконалить свої знання, і це вам знадобиться, адже спілкування українською мовою є сьогодні не лише необхідним, а й престижним», – сказала посадовиця, звертаючись до слухачів курсів.

Член комісії з питань упровадження державної мови в місті Суми, голова обласної організації Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Світлана РЕВЯКІНА поділилась із присутніми власним досвідом переходу на українську мову та висловила готовність ділитись знаннями, адже за час роботи коректором у газеті жінка відточила власну мовну майстерність та зібрала своєрідний словник помилок, яких найчастіше припускаються журналісти та ведучі.

Її колега по комісії з питань упровадження державної мови в місті Суми, голова Сумського обласного товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Олексій ШЕВЧЕНКО подякував керівництву міста та освітянам за впровадження ініціатив, спрямованих на підтримку державної мови.

Перше заняття було ознайомчим. Далі на слухачів чекають три місяця наполегливого навчання. Як зауважила керівник курсів Вікторія ЗАКОРКО, основне завдання створити на курсах україномовний осередок, який поширюватиме державну мову містом.