007.jpg

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ розповіла про реалізацію програм, спрямованих на соціальний захист ветеранів війни з числа воїнів-інтернаціоналістів та членів сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів.

У Сумах наразі проживають 1028 осіб даних категорій: 873 учасників бойових дій в Республіці Афганістан, 139 осіб з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників бойових дій в Республіці Афганістан, 16 членів сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів.

«У Сумах постійно виконуються як державні, так і міські програми, якими передбачено соціальну підтримку вказаної категорії громадян. Наш обов’язок, як міської влади, підтримувати та забезпечувати соціальний захист цим категоріям містян», – зазначила Альона Дмітрєвская.

Минулого року за рахунок коштів Державного бюджету України забезпечено проведення виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня у розмірах, визначених чинним законодавством та надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у розмірах, визначених чинним законодавством; 70 воїнам-інтернаціоналістам надано путівки на санаторно-курортне лікування, 11 особам з інвалідністю внаслідок війни виплачено компенсації замість санаторно-курортної путівки на суму 4,7 тис. грн. (у розмірі від 361 грн. до 481 грн.), що становить 100% від потреби.

Торік змінами до чинного законодавства надано право на отримання грошової компенсації на будівництво (придбання) житла і особам з інвалідністю внаслідок війни 1-2 груп з числа учасників бойових дій на території інших держав та членам сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій на території інших держав. У відповідності до цього комісією розглянуто заяви одного члена сім’ї загиблого учасника бойових дій на території інших держав та восьми осіб з інвалідністю внаслідок війни 2 групи, що брали участь у бойових діях на території інших держав, та призначено грошову компенсацію за належні для отримання жилі приміщення на загальну суму 10,1 млн гривень. Трьом особам з інвалідністю та члену сім’ї загиблого перераховано допомогу на загальну суму 4,4 млн грн. Три особи вже придбали житло.

З метою надання додаткових пільг та допомог за рахунок коштів обласного бюджету шість осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи та 16 членів сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів щомісячно отримували та отримуватимуть у 2019 році допомогу в розмірі 1,2 тис. грн. кожному.

Міська влада не залишається осторонь. За рахунок коштів міського бюджету у відповідності до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» 14 сім’ям загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів надано додатково до пільг з державного бюджету 50% пільги на оплату житлово-комунальних послуг (91,2 тис. грн. пільга на всю площу житла). Для вшанування членів сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів з нагоди Дня вшанування УБД на території інших держав надано матеріальну допомогу 16 особам (по 1 тис. грн.). Здійснюється виплата щомісячної грошової допомоги шести особам з інвалідністю внаслідок війни I групи, з числа УБД в Афганістані в розмірі 1,2 тис. грн. (до квітня 2018 року розмір складав 1 тис. грн.), а також започатковано з квітня 2018 року виплату 16 членам сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів по 1 тис. гривень..

На поточний рік також заплановано виплату щомісячної грошової допомоги шести особам з інвалідністю внаслідок війни 1 групи з числа «афганців» в розмірі 1,2 тис. грн. та 16 членам сімей загиблих в Афганістані по 1 тис. гривень.

Організовано безкоштовне харчування 32 дітей з числа учнів загальноосвітніх навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів з числа дітей, батьки яких є учасниками бойових дій на території інших держав.

Окрім цього, безкоштовними путівками до позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку міста забезпечено дев’ятьох дітей даної категорії (49,5 тис. грн.), а також 45 дітей – новорічними подарунками (3,15 тис. грн.).

На 2019 рік заплановано виконання даних заходів із передбаченими в міському бюджету видатками.

Також третій рік поспіль надаватимуться пільги при оплаті за користування комунальними послугами громадській організації, яка опікується ветеранами Афганістану (14,1 тис. грн.).