007.jpg

Напередодні Міжнародного дня рідної мови в Сумах розпочинають роботу безоплатні курси української мови для дорослих.

Про передумови організації такого навчання, зарахування та структуру курсів розповіли заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, методист Інформаційно-методичного центру управління освіти і науки Вікторія ЗАКОРКО, голова обласної організації Конгресу української інтелігенції Віктор КАЗБАН.

Заступник міського голови повідомила, що ініціатором проведення безоплатних курсів української мови для дорослих є міський голова Олександр ЛИСЕНКО. До реалізації даної ідеї долучились Комісія з питань упровадження державної мови в місті Суми, управління освіти і науки, департамент комунікацій та інформаційної політики, і вже 20 лютого курси розпочинають роботу

«Закликаю сумчан не боятись, а приходити на ці курси. Там будуть створені всі умови для того, аби охочі вільно говорити українською мовою, могли її вивчити», – зазначила Віра Мотречко.

Антоніна Кохан нагадала, що ідея організації такого навчання була озвучена під час зустрічі міського голови Олександра Лисенка з журналістами кількох поколінь, після чого департамент комунікацій та інформаційної політики взявся за її реалізацію. Вже у липні відбулась публічна консультація щодо сприяння розвитку української мови в Сумах, де, зокрема, розглядали й це питання.

«Я погоджуюсь із відомим висловом про те, мова зникає не тому, шо її не вчать, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає», – наголосила Антоніна Кохан.

Посадовиця зауважила, що питання функціонування української мови в Сумах залишається актуальним. Зокрема, склалась несприятлива ситуація у сфері друкованих ЗМІ, які виходять російською. Позаяк вони приватні, вплив міської влади мінімальний, і лише за активної участі в цьому питанні громадськості, певна Антоніна Кохан, ситуацію можна буде змінити.

На Інформаційному порталі Сумської міської ради створено окремий розділ з інформацією про роботу Комісії з питань упровадження державної мови, довідкової інформації, посилання на онлайн-ресурси щодо вивчення української мови та правильного вживання слів, тематичної соціальної реклами тощо.

Не обійшла вона увагою й петицію, що була кілька днів тому зареєстрована, щодо обов’язкового спілкування всіх посадовців міської ради при виконанні службових обов’язків виключно українською мовою. Директор департаменту повідомила: не залежно від того, набере чи ні електронне звернення необхідну кількість підписів сумчан, вона має намір враховувати даний аспект при визначенні розміру премій працівникам департаменту, який очолює.

Начальник управління освіти і науки Антоніна Данильченко зауважила, що зі свого боку педагогічні працівники докладають зусиль, щоб подолати зросійщення, але їхній вплив поширюється, головним чином, на дітей та підлітків, де в останні роки ситуація покращилась. У закладах загальної середньої освіти, підпорядкованих управлінню освіти і науки, викладання навчальних дисциплін здійснюється державною мовою на 100% , у приватній гімназії наразі цей показник складає 24%. Педагоги констатують: все більше школярів розмовляють державною мовою поза навчальними кабінетами, а от удома такого спілкування їм бракує. Тож, освітяни схвально поставились до ініціативи проведення курсів української мови для дорослих, і зголосились працювати на волонтерських засадах.

Одна з таких ентузіастів – методист Інформаційно-методичного центру Вікторія Закорко повідомила, що мета проведення курсів – допомогти жителям міста у вивченні української мови або вдосконаленні навичок вільного володіння нею. Більшість сумчан, зазначила вона, знають українському мову, але перешкоди психологічного характеру заважають вільному послуговуватись нею у повсякденному житті. Отакі бар’єри й долатимуть на курсах. Слухачів навчатимуть правильного слововживання. наголошування, правил орфографії та граматики тощо. Навчатимуть досвідчені вчителі української мови та літератури, котрі є переможцями фахових конкурсів і володіють сучасними методиками викладання. Будь-хто може оволодіти української мовою, говорити правильно та чисто – переконана Вікторія Закорко.

Тож усіх охочих чекатимуть в Палаці дітей та юнацтва (вул. Соборна, 37). Попередньо заняття проходитимуть увечері по середах упродовж трьох місяців.Але остаточно організатори навчання визначаться після того, як знатимуть, скільки сумчан виявлять бажання займатися, який час для занять для них зручний. Перше заняття відбудеться вже 20 лютого о 17:00.

Віктор Казбан розповів, що після здобуття Україною Незалежності, в місті діяли подібні курси, зокрема, для посадовців. Вони користувались популярністю і у підсумку дали вагомі результати. Тож голова обласної організації Конгресу української інтелігенції закликав сумчан не нехтувати теперішньою нагодою вдосконалити володіння українською мовою. Особливо закликав звернути увагу на курси керівників закладів сфери торгівлі та побутового обслуговування, де наразі переважає російська мова. Також акцентував увагу що оновленому мовному законопроекті, прийнятому Верховною Радою України в першому читанні, передбачена адміністративна відповідальність за порушення законодавства у сфері застосування державної мови.

Наостанок Віра Мотречко наголосила на тому, що в жодному разі не йдеться про мовні чи будь-які інші утиски національним меншинам, які проживають у Сумах, але Конституцією України визначено, що державною в Україні є українська мова, а тому міська влада й надалі сприятиме її розвитку.