0012.jpg

Про ситуацію із захворюваністю на кір у Сумах і профілактику хвороби під час брифінгу розповіли заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, в. о начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, міський позаштатний інфекціоніст Світлана ГРИЩЕНКО та міський дитячий позаштатний інфекціоніст Марина КОРНІЄНКО.

Як повідомив заступник міського голови Максим Галицький, кір – одне з найбільш заразних захворювань відомих у світі: з 10 нещеплених осіб, що контактують із хворим, гарантовано захворіють дев’ять. Значна кількість невакцинованого населення сприяє легкому поширенню вірусу.

Посадовець зазначив, що специфічного лікування від кору немає. Єдиним ефективним засобом запобігти розповсюдженню захворювання та попередити ускладнення – є вакцинація.

«Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. У зв’язку з цим, закликаємо батьків робити щеплення дітям, аби убезпечити їх від цієї недуги та її наслідків, і вакцинуватися самим, – акцентував Максим Галицький. – Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з групи професійного та медичного ризику – контактні особи, військові, учасники ООС, студенти, освітяни, медики».

Разом з тим він підкреслив, що на сьогодні з метою охоплення більшої кількості осіб з груп професійного ризику у місті проводиться вакцинація працівників медичних та освітніх закладів, правоохоронних органів.

Наразі всі медичні заклади Сум у необхідній кількості забезпечені вакциною. Пройти вакцинацію можна в амбулаторії у лікаря, з яким укладено декларацію.

За словами в.о. начальника відділу охорони здоров’я Олени Чумаченко, епідеміологічна ситуація щодо захворюваності на кір у Сумах контрольована. Проводиться щоденний моніторинг випадків захворювання. З початку року в місті на кір захворіли 22 особи, з них 17 – дорослі, п’ять – діти. Минулого року було зареєстровано 75 випадків захворювання на кір, з них 16 серед дітей. Летальних випадків у Сумах не зареєстровано.

У свою чергу лікарі-інфекціоністи звернули особливу увагу на те, що кір небезпечний своїми ускладненнями й всі діти та дорослі, які не робили щеплення, – під загрозою.

«Слід наголосити, що в дорослих захворювання кором минає набагато тяжче, ніж у дітей. Легкі випадки кору проходять при симптоматичному лікуванні, проте, якщо розвиваються ускладнення, то захворювання стає загрозливим для життя. Серед ускладнень домінують пневмонія, енцефаліт, менінгіт – тобто доволі загрозливі ураження дитячого чи дорослого організму. Тож іще раз наголошуємо на тому, що необхідно прийти і пройти вакцинацію», – акцентували фахівці.

В. о. начальника відділу охорони здоров’я поінформувала, що в місті основною госпітальною базою для хворих на кір визначено для дорослих – інфекційне відділення клінічної лікарні № 4, а для дітей – інфекційне відділення дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди.

У разі зростання захворюваності та необхідності виділення додаткових ліжок для стаціонарного лікування дитячого населення міста в міській дитячий клінічній лікарні Святої Зінаїди та клінічній лікарні № 4 передбачено збільшення кількості інфекційних ліжок за рахунок перепрофілювання ліжок та скерування хворих до інших лікувально-профілактичних заходів, додала Олена Чумаченко.