0012.jpg

У центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка відбулася зустріч членів Польського Товариства культури з нагоди 100-ліття Сілезького повстання.

Президент товариства Володимеж КУЧИНСЬКИЙ на початку зустрічі нагадав, що у 2019 році відповідно до рішення Сейму Польської Республіки, відзначатимуться ювілейні дати, присвячені історичним подіям та польським діячам.

Серед таких – 100 років з дня народження видатного польського письменника Густава Херлінг-Грудзинського, 90-річчя громадського діяча та засновника Незалежної профспілки «Солідарність» Анни Валентинович та 200-ліття славетного композитора, диригента, засновника польської національної опери Станіслава Монюшко.

Також у 2019 році відзначатимуть 450 років проголошення Люблінської Унії та 100-річчя Сілезького повстання.

Володимеж Кучинський представив присутнім дослідження про причини, перебіг та наслідки польських повстань у Сілезії.

Історично значна частина Сілезії належала Польському королівству, але у 18 столітті стала частиною Пруссії. Не зважаючи на політику онімечення, на території Верхньої Сілезії у другій половині 19 – початку 20 століття зростало почуття польської ідентичності населення. Наприкінці Першої світової війни, з огляду на відродження польської державності, у Верхній Сілезії зміцнив громадський рух за приєднання до Польщі.

Протягом 1919–1921 років відбулося три повстання у Верхній Сілезії з метою повернення під польську юрисдикцію. Вони стали прикладом національної єдності, духу та громадянської відповідальності за майбутнє країни.

У підсумку у 1922 році Рада Ліги Націй рекомендувала передати більшу частину Верхньосилезського промислового району Польщі, сприявши тим самим територіальній єдності та економічному розвитку Польської держави.

Учасники засідання переглянули фільм «Історія Сілезського повстання».

Під час зустрічі присутні також подякували полякам із Сілезії за різдвяні подарунки та вітання у рамках акції, організованої Асоціацією «Минуле – майбутнє» та групою сенаторів, серед яких – Гжегош Печкіс, який завжди відгукується на допомогу польському земляцтву у Сумах.