005.jpg

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ спільно із керівниками підпорядкованих їй структурних підрозділів прозвітували про свою роботу минулоріч.

Доповідаючи про зроблене під час брифінгу, заступник міського голови, яка опікується питаннями соціального захисту, наголосила: «Міською владою вживалися і вживаються всі заходи для реалізації конституційних прав сумчан на соціальний захист, постійно впроваджуються додаткові гарантії та допомоги, які виплачуються за рахунок коштів міського бюджету, організовується на належному рівні і виконання делегованих повноважень. Серед таких є надання державної соціальної допомоги, субсидій, пільг при оплаті житлово-комунальних послуг. Також реалізовуються державні програми соціального захисту осіб із інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО».

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК додала, що минулого року у Сумах 60 тисяч родин (55% від загальної кількості сімей міста), отримували різні види державної соціальної допомоги, компенсації та житлові субсидії.

Повністю забезпечено виконання міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя», відповідно до якої надаються додаткові соціальні гарантії та пільги мешканцям міста та на виконання яких у 2018 році профінансовано 73,5 млн грн. з міської скарбниці. Заходами програми охоплено більше 75 тисяч громадян.

Не залишалась міська влада осторонь і від проблем містян, які опинились в складних життєвих обставинах. На даний вид соціальних виплат за рахунок коштів міського бюджету надано матеріальну допомогу 1391 мешканцям міста на 7,9 млн гривень.

На виконання заходів міської програми «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей» профінансовано 34 млн грн. і охоплено більше 6,5 тисяч громадян.

Також, повідомила Тетяна Масік, у 2018 році вперше започатковано й реалізовано виплату за рахунок коштів міського бюджету одноразової цільової матеріальної допомоги для придбання житла учасника АТО в розмірі 350 тис. грн. Перераховано дану допомогу 60 учасникам АТО.

За словами директора Центру обслуговування учасників бойових дій, учасників АТО та членів їх сімей Олександра МОРДВАНЮКА, минулоріч на базі Центру відкрито відділення реабілітації учасників бойових дій. З жовтня введено в експлуатацію три ванни для реабілітації та лікування неврологічних захворювань і захворювань опорно-рухового апарату. Учасники АТО відтепер отримують в Центрі консультації терапевта, невролога, фізіотерапевта та психотерапевта. Оснастили тут і кабінет фізіотерапії. Серед останніх новацій, які пропонує Центр – це послуги територіального відділення ЦНАПу.

Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія ВЕРТЕЛЬ та начальник Служби у справах дітей Валерія ПОДОПРИГОРА доповіли про роботу, направлену на створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сімї, профілактику соціального сирітства.

Як повідомила Марія Вертель, минулого року 95 сімей, в яких виховуються 146 дітей, були забезпечені послугою соціального супроводу. З метою допомоги батькам, які опинились в складних життєвих обставинах, у Сумах були створені чотири сім’ї патронатних вихователів. Разом із тим жінки з новонародженими дітьми можуть отримати комплекс соціальних послуг, в тому числі і тимчасове проживання в Центрі матері та дитини. У минулому році там мешкало 18 жінок та 25 дітей.

Разом із цим у Сумах діють два дитячих будинки сімейного типу та 14 прийомних сімей, в яких виховуються 34 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування.

Валерія Подопригора додала, що минулого року чотири родини виявили бажання стати патронатними вихователями. На сьогодні до двох родин влаштовано троє дітей, які потребували допомоги.

Також торік за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщення для розвитку сімейних та інших форм, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа Служба у справах дітей придбала для особи з числа дітей-сиріт однокімнатну квартиру площею 35,41 м2.

Серед основних питань, які розглядались минулого року під час засідань комісії з питань захисту прав дитини, були: визначення способу участі одного із батьків у вихованні дітей, відібранні дітей від батьків у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю, повернення дітей на виховання батькам, зміни прізвища дитині, організація соціального супроводу та завершення соціального супроводу, неналежного виконання батьками батьківських обов’язків, присвоєння прізвища дитині, виведення дитини з прийомної сім’ї, створення прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного тощо.