001.jpg

Робоча група з питань реалізації проекту «Впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки в Україні» (ЄЕВ) у Сумах провела перше засідання.

«Важливим стратегічним рішенням стала розробка та затвердження комплексної цільової програми – План дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року, який було прийнято у 2016 році. Минулого року наш обласний центр отримав сертифікат ЄЕВ – свідчення того, що місто бере на себе зобов’язання впроваджувати низку заходів націлених на енергозбереження та енергоефективність», - зауважив присутній на засіданні в. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО.

Начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана МАРТИНЕНКО, зауважила, що впровадження ЄЕВ у Сумах має на меті підтримку міста, націленого на стійку енергетичну політику та міський розвиток шляхом раціонального використання енергоресурсів.

Під час засідання експерт з питань енергетичного розвитку муніципалітетів Марія ДРУЖИНІНА презентувала принципи роботи механізму впровадження Європейської енергетичної відзнаки. Вона повідомила, – серед українських міст учасниками ЄЕВ є Вінниця (місто отримало сертифікат у 2015 році) та Житомир, ще три міста Львів, Черкаси і Суми відібрано для наступного етапу пілотного проекту.

Члени робочої групи детально обговорили завдання та перші кроки з впровадження ЄЕВ у Сумах. Зокрема директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав ПАВЛЮК акцентував увагу присутніх на подальшій розробці каталогу заходів, направлених на вирішення проблем міста в напрямку енергозбереження.

Як зауважив в. о. міського голови Володимир Войтенко, перші кроки в напрямку енергоефективності міста вже зроблені, наразі активно реалізуються заходи з термомодернізації бюджетних установ та закладів міста, впроваджуються проекти із залученням кредитних, грантових коштів міжнародних організацій. Минулого року було комплексно термомодернізовано три загальноосвітні школи. У 10 закладах галузі освіти введено в дію системи погодного регулювання з задіянням системи електричного обігріву приміщень у нічний час за нічним тарифом на електроенергію (за механізмом ЕСКО-контрактів).

Також торік розпочато впровадження грантового проекту в галузі «Охорона здоров’я» в рамках проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», що передбачає термомодернізацію (капітальний ремонт будівлі стаціонару) міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди.

Окрім того, у межах другої фази програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти 2» у Сумах з 2018 року реалізується проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми», що передбачає комплексну термомодернізацію будівель шкіл № 7, № 9 та № 20.

Для 16 дитячих садочків у наступні півтора року заплановано проведення комплексних заходів із модернізації будівель та інженерних мереж із залученням кредитного ресурсу Європейського інвестиційного банку.