003.jpg

У неділю сумчани разом із світовою спільнотою відзначили Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Керівництво міста і області, представники єврейської громади та небайдужі містяни зібрались на Центральному кладовищі та поклали квіти до пам’ятного знаку замученим і розстріляним євреям у 1942 році. Тут же головний рабин Сум прочитав поминальну молитву за душі невинно загиблих у той час.

Долучилась до заходів й заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА.

«Сьогодні, безумовно, сумна дата. Що ми можемо та зобов’язані зробити – це вшановувати пам'ять багатьох мільйонів безневинних жертв Голокосту, всіх тих, хто постраждав не за свої дії, а лише за те, що належав до певної нації. І, звичайно, ми маємо спільно працювати над тим, аби досягти миру й безпеки сьогодні. І дуже важливо, щоб майбутні покоління не просто пам’ятали про ті трагічні події, незліченну кількість загублених життів представників інших національностей, а й робили все, аби це більше ніколи не повторилось», – зазначила посадовця.1 2

Нагадаємо, Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – пам’ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). Відзначається щорічно 27 січня. Саме цього дня 1945 року війська І Українського фронту визволили в’язнів найбільшого табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. За різними даними, за час його існування тут загинули від 1,5 до 2,2 млн людей.